Дългогодишен кмет на София, бивш служебен премиер. Стефан Софиянски беше един от политиците в България, към които няма как да останеш безразличен. Или го харесваш, или не. За него пък темата „Левски“ никога няма да бъде безразлична, независимо в каква ситуация се намира отборът. „Тема спорт“ го потърси за мнение, а той отговори така, както сме свикнали – с ясна позиция и без притеснения от когото и да било.

Г-н Софиянски, ако бяхте Алена, как щяхте да видите 2022 година за Левски?

– Когато става дума за Левски, винаги съм оптимист. Смятам, че една от двете цели трябва да бъде постигната – или място в тройката, или спечелване на купата, за да може тази година да излезем навън. Това е необходимо не само за престижа на клуба, но и от финансова гледна точка е изключително важно да можем да минем един, два, три кръга, пък дори и в групите да влезем, ако гледаме съвсем с оптимизъм. За да може да се стабилизира финансово клубът.

Доста оптимистично гледате на нещата, особено като се има предвид състоянието на клуба. А и тук бих цитирал думите на Станимир Стоилов: „Левски е полумъртъв финансово и полужив игрово“.

– Така може да се каже, но важното е, че нито е мъртъв финансово и все пак е полужив игрово. Сериозен треньор е Мъри. И си мисля, че в рамките на този лагер-сбор ще може да се потърси един нов състав. Отборите, срещу които играем, са от нашата черга. Очевидно при централните защитници ще се търси някакво решение, халфовата линия сигурно ще изглежда доста по-различно. Но нека да видим какво ще стане напролет. Аз все пак си мисля, че сериозността на Стоилов и трезвата оценка на реалното положение ще доведат до една добра подготовка. Що се отнася до финансовата ситуация, всичките краткосрочни задължения, които застрашават лиценза, са към Хубчев и Насиру Мохамед. Дано успеят да се оправят по някакъв начин.

Казвате място в тройката или спечелване на купата, но на фона на финансовото състояние и не толкова качествения състав в момента струва ли ви се постижимо?

– Да. Всички гледахме доста скептично, докато се мотаехме по втората осмица, но както виждате, събраха сили треньори, футболисти и екип и вече са в шестицата. Разликата с отборите пред нас не е непреодолима. Още повече че предстоят много директни сблъсъци. Трябва сериозна мобилизация и независимо че кадрово отстъпваме на по-силните отбори като Лудогорец и ЦСКА, можем да се противопоставим равностойно на всеки друг състав.

Г-н Софиянски, връщаме се малко назад, когато сините получаваха спонсори от правителството, ако можем да се изразим така. Тази тенденция в момента изглежда безвъзвратно отминала. Съгласен ли сте?

– Левски не е получавал директно спонсори от правителството. Друг беше въпросът, че Бойко Борисов се бъркаше навсякъде. Не знам на каква база насочи хора като Спас Русев и Васил Божков към Левски. Нито единият, нито другият е вадил държавни пари, за да финансира клуба. Не бих казал, че Левски е имал някаква държавна помощ. На Левски никой не е построил стадион. Още се чудят как да изплатят дълговете. Да не забравяме как бе построен стадионът на Лудогорец. Така че нека не отиваме в такива крайности. В Пловдив също с държавна и общинска помощ се търси решение за стадионите. Докато Левски сам търсеше такова.

Някой обаче би ви контрирал, че точно при вашето служебно правителство Левски получи безвъзмездно стадион „Георги Аспарухов“…

– Левски не е получил безвъзмездно стадиона. Това, което аз съм помогнал, но веднага подчертавам – не е само на сините, но и на Локомотив София, на Славия. За стадион „Българска армия“ нямаше как да помогна, защото паркът е публична държавна собственост и общината не можеше да се бърка там. Вижте колко време Славия носеше емблемата на общинска фирма. За тази база сме помогнали да бъде при тях. Що се касае до мен, аз персонално съм се стараел да бъда еднакво коректен към всички.  За ЦСКА вече казах – нямаше как да помогна с базата. С много от водещите фигури от ЦСКА, дори и по времето, когато Васил Божков беше президент на ЦСКА, съм поддържал много добри отношения. Стига да са искали нещо от мен, да е било във възможностите ми и да е било законно, съм го правил. Ако за нещо мога да бъда упрекван като пристрастия по онова време, беше директното финансиране за трибуната на стадион „Септември“. Там имаше резон, защото съоръжението беше изцяло общинска собственост.

В самия документ за стадион „Георги Аспарухов“ пише „Преотстъпено право на ползване безвъзмездно за срок от 1990 г.“, затова го казвам по този начин…

– Трябва да го погледна този документ, защото беше доста отдавна. Но по начало стадионът не е общинска собственост. Спомням си много добре, че околното пространство го решихме ние като община. Освен това имайте предвид, че аз еднолично такива решения не мога да вземам, минало е през общинския съвет.

Минало е през тогавашния областен управител…

– Предполагам, че това основно е решение на областната управа. Категоричен съм, че единственият общински стадион тогава беше на Септември. Но и този на Славия имаше голям процент общинска собственост.

Темата със стадионите отново е гореща и на дневен ред.  Особено след първите изяви на спортния министър Радостин Василев във връзка точно с разрешаването на ЦСКА да извърши реконструкция на „Българска армия“. Струва ли ви се пристрастно от страна на Василев, както беше определено от синята общественост?

– Не. Аз смятам, че ЦСКА има право да реконструира стадиона, стига да не се допуска някакво масово строителство в Борисовата градина. Смятам, че ако държавата позволи ремонт на стадиона, евентуално може да се промени капацитетът, да се подобрят условията. И комплексът около Колодрума може да бъде още по-добре развит, къпалнята „Мария Луиза“ да си възстанови функциите.

Връщам ви към темата със спонсорирането от държавата. Факт е, че не беше директна, но дойде след намесата на правителството…

– Не на правителството, а персонално на Борисов. По същия начин той издържаше ЦСКА чрез „Титан”. Това не го забравяйте. Аз съм работил с бюджет от 60-65 млн. за чистотата в София, всеки може да го провери това. Вижте с колко работеше „Титан“ – 160 млн. Кой ги осигуряваше тия средства и „Титан“ как издържаше ЦСКА, откъде?

Вероятно от там…

– Не вероятно, а от там. Няма какво да коментираме за намесата. Да не забравяме, че Борисов и Боби Михайлов бяха доста близки, докато Борисов нещо не се… Както и Васил Божков и Борисов. И вече някъде се разминаха в даден момент. Но във времето на този период той по някакъв начин внушаваше за един или друг отбор, не искам да навлизам в подробности… Не е тайна, че са близки и с Домусчиев. Не е тайна, че Борисов отиде с хеликоптер да му открива стадиона, който финансираха от държавата.

Да издържаш Левски по едно време се превърна в рекет. Поне така беше окачествено от вашия сват Васил Божков.

– Очевидно има някакво споразумение между хора, които имат общи интереси. Нека така да го кажем. Защо казвате, че Борисов е помогнал на Левски? Аз не смятам, че е помогнал. Мисля, че с нескопосаното си и некоректното си поведение е навредил на Левски.

Какво си говорихте с Божков, когато първо беше помолен да поеме Левски, а след това ситуацията коренно се промени?

– Ще ви отговоря съвсем точно – нищо! Защото Васил Божков се притесняваше от моето силно опозиционно поведение. Аз никога не съм направил компромис с Борисов и от първия момент съм го критикувал, казвал и показвал истината за неговото управление. И тук не говоря за корупционни схеми, а говоря за слаби резултати и за това, че България е на последно място в Европейския съюз. Не може да си министър-председател на една държава 10 години и тя винаги да е последна. И да е най-бедната! Това значи, че ти не се справяш. И поради това ми отношение Васил спря контактите си с мен. Без да имаме директен конфликт. И затова отговарям точно. С Васил Божков на тема „Левски“ никога не сме говорили. Говорихме преди това, когато бяха решили с Гриша Ганчев да вземат ЦСКА.

Какво се случи тогава?

– Не мога да кажа къде се разминаха. До последно си бяха разпределили нещата, след това се получи някакво разминаване, което аз не очаквах. Аз им помогнах, не толкова на Гришата, колкото с Васил бяхме говорили и им направих един бюджет. Изхождайки от икономическите ми познания и от познанията ми за други футболни клубове от България и чужбина. Бях му помогнал да направи един приблизителен бюджет, който беше далеч по-скромен от първоначалната сума, която той предвиждаше да инвестира в ЦСКА. Но не съм участвал в преговорите между Божков и Ганчев и затова не мога да кажа причината нещата да не се получат. Даже Антон Божков и Данаил Ганчев щяха да са президенти на ЦСКА, не помня вече точно. Зет ми, съпругът на Ива, е запален цесекар.

Казахте, че по темата „Левски“ не си говорите с Божков, но иначе говорите ли си?

– Не. Не сме се виждали три години, без да сме в лоши отношения. С него комуникацията е трудна, той все пак не е в България. Но и преди това, отново подчертавам, нямахме никакъв конфликт.

Смятате ли, че покрай новината за евентуалното връщане на частните лотарии, Божков може да се прибере и отново да поеме Левски?

– Не правя директна връзка. Още повече в сектора на хазартния бизнес вече има 6-7 играча и за Васил ще бъде много трудно да възстанови позициите си.

Прясна тема е спирането на финансирането за Берое от страна на ТЕЦ „Марица Изток”. Удачен ли беше моментът?

– Според мен не. Никога не е подходящо да бъде спряна една добра практика, каквато имаше още  по комунистическо време. Тогава държавни предприятия финансираха клубовете, а футболистите се водеха формално на работа там. При случая с Берое според мен общината трябва да играе по-сериозна роля. Този клуб е дал много големи футболисти на България, национали, голмайстори на „А” група. Според мен спортният министър много добре подхожда, защото иска да се погрижи за спортната база, която е важна част дори от издръжката на един клуб.

– Питах ви за Берое, защото все пак ТЕЦ „Марица Изток” е в свръхзадлъжнялост и този разход изглежда неоправдан.

– Да, не е редно може би сега. Никой не може да избере правилния момент. ТЕЦ-овете са свързани пряко със Стара Загора. Оттам е дошла логиката. По начало ТЕЦ-овете са обречени, но в крайна сметка решението си го взема Българският енергиен холдинг и правителството. За мен стадионите трябва да бъдат изцяло общински и тези неща да се регламентират. Клубовете да ги получат за безвъзмездно ползване. Преди години, когато бях кандидат за президент на БФС, исках да помогна точно с това. Но тогава Иван Славков беше много силен и е бил много по-добре подготвеният за поста вероятно. Та както казвах, общините могат да се справят, ако получат собствеността върху тези стадиони. И съоръженията да са в  ръцете на традиционните клубове, които са символи на градовете си – Дунав (Русе), Спартак (Плевен), Берое. Дори и с финансова помощ. Защото един от ангажиментите на кмета е да създава условия за спорт. Та дори и финансова подкрепа да се окаже. Може прилежащите терени да се дадат. Ще ви дам един пример. Когато си партнирахме с Москва и бях на посещение при Юрий Лужков, до стадион „Лужники” имаше огромен пазар, приходите от когото отиваха за издръжката на стадиона. Много начини има.

– За финал – как виждате развитието на първенството този сезон и мястото на Левски?

– За  мен Лудогорец отново ще стане шампион, имат повече аргументи. За Купата много ще зависи от жребия, там всичко може да се случи. Относно Левски, както казах и в началото, абсолютно реалистично е мястото в тройката.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук