Спортният министър Радостин Василев говори по актуални теми по NOVA. Той разкри, че му предстои среща със собственика на „сините“ и, че никога не би ощетил Левски заради клуба от Борисовата градина и добави, че е еднакво близък с Наско Сираков и Гриша Ганчев.

„Безобразията в спорта ще бъдат обявявани от мен поетапно в рамките на дълъг период от време, тепърва ще ставате свидетели на пресконференции, на които ще разкриваме какво и как се е случвало в българския спорт. През 2020 г. са сключени от ММС договори за изграждане на спортни салони в училища в различни части на държавата, около 15 милиона лева са изплатени авансово на изпълнителите по тези проекти, до ден днешен нямаме изграден нито един салон. Виждаме класически пример на „Автомагистрали“ в ММС – изплащане на 15 милиона, а договорите вече са изтекли, парите и салоните ги няма. Тепърва ще разберем къде са парите, година и няколко месеца никой не знае къде са. Това е огромен ресурс, с който искаме наистина да строим салони. Искам да разбера какво е станало! Ако не ни бъдат върнати парите, ще сезирам всички компетентни органи, информирал съм премиера, финансовия министър и министър Рашков. 

Ще докажем, че работим в името на обществото! Мисля, че и служебният министър работи по този казус, аз съм се захванал много сериозно. Фирмите по-скоро са създадени специално, за да извършат тези поръчки, не може да се търси история в тяхното съществуване. Срамно е, че след толкова открадните средства нищо не е направено и спортната база, спортните училища са в такова състояние! Спортната инфраструктура трябва да се подобрява оттук нататък. Изисквам документ преди няколко дни по актуален казус и този документ го няма в оригинал в министерството, не знаем този документ къде се намира. Може да се стигне и до доказване на незаконосъобразни действия“, заяви Радостин Василев пред „Нова телевизия“.

„Спор и скандал с нито една федерация не съм имал. На срещите те дадоха страхотни идеи за програмата за развитие на спорта за високи постижения, ще ги въведем тези идеи в управлението. Имаше недоразумение с г-жа Раева по време на първата среща, тя написа съобщение в личната й страница във „Фейсбук“, обърнах внимание на този въпрос. Не мога да имам скандали с г-жа Раева, защото нашите отношения са професионални. Отношението ми към федерациите е равнопоставено. Г-жа Раева ми се обиди на самата среща, защото казах, че когато съм бил извън ММС, ми се е струвало, че БФХГ е имала относителен комфорт. На следващата сутрин тя беше в моя кабинет и уточнихме, че съм направил коментар относно нейното поведение, тя е написала нещо необмислено – стигнахме до извода, че или ще продължим да вървим заедно, или няма как да се развива системата на спорта. 

Никога не съм я обиждал, никога не съм й повишавал тон, не съм искал да я засегна, този скандал беше изкуствено създаден, работим в нормална диалогичност. Получих информация вечерта, че г-жа Раева е в много тежко състояние, приела е много неприятно думите ми на брифинга. Звъннах й, попитах я как е. Аз съм човек, който уважава всички страни в спорта. Казах й, че ако се е почувствала засегната от коментари, аз й се извинявам. Поканих я на среща в моя кабинет, тя беше точна, дойде, срещата приключи с колегиален жест“, добави министърът. 

„Дали е имало трети човек? Кой е кръстникът на мафията? Дотук бяхме в сферата на сериозното, с намесата на г-н Борисов и неговия коментар отиваме в сферата на забавното. В моето съзнание като човек, който е обикновен член от нашето общество, единственият човек, който може да се асоциира за мен с „кръстник на мафията“ е този, на когото заместник-председател на ПГ и министри целуват ръка. Този, който заповядва да спира проверка в една бирена фабрика, защото така е решил. Този, който говори цинизми за европейските ни партньори, защото така е преценил. Този, който участва в 35-40 скандала през годините, които са направили държавата ни за подигравка. Този, който накара обществото да приема за нормално снимки с пачки и кюлчета в леглото. Та неговият образ най ми прилича като човек „кръстник на мафията“, но никой не ми е звънял. Аз съм достатъчно възпитан и г-жа Раева е достатъчно интелигентна, за да можем да уточним отношенията си помежду си. Ако някой си мисли, че със звънене по телефона се решават проблеми, това е само г-н Борисов. Страните разрешават проблемите заедно. Винаги, когато заговорим за мафия и кръстници на мафията, някак си се появява г-н Борисов. Трети човек не е имало, това може да бъде потвърдено“, каза още Радостин Василев.

„Българският спортен тотализатор е има печалба 8 милиона през 2020 г. и 11 милиона печалба през 2021 г. Обясних, че е взето политическо решение за тяхното освобождаване (на хората от ръководството на БСТ), по коалиционното споразумение. Искаме да разберем защо две години след национализацията на лотариите БСТ не реализира печалбата, която отива по отношение на цифрите. БСТ е дружество, учредено със специален закон, ключово дружество е, трябва да бъде управлявано от хора, на които имаме доверие“, продължи той.

„Не съм министър на ЦСКА. Някой недоброжелател в задкулисието иска да бута половин България, „синя“ България, да мрази министъра на спорта, защото някога той е работил в ЦСКА и защото е бил привърженик на ЦСКА. От момента, в който съм станал министър, съм привърженик на целия български спорт. Подал съм ръка на всички, не само на футбола, не само на Левски и ЦСКА. Поставен съм в сложна ситуация, никога не съм парадирал с принадлежността си към ЦСКА, никога не бих помогнал на ЦСКА за сметка на Левски, компромиси за никого няма да правя – колкото ми е близък г-н Сираков, толкова ми е близък и г-н Ганчев! 

За разлика от предишния премиер, който 12 години се хвалеше, че е върл левскар, аз не бих направил подобно нещо. Когато фалира ЦСКА, бившият премиер каза, когато имаше два отбора – ЦСКА 1948… „тъкмо ще играят събота и неделя“, ето това е подигравка. Коментарът ми за стойността на трибуната, го направих, пресъздавайки думите на главния архитект в моя кабинет. Ако съм знаел, че това ще обиди ръководството на Левски, нямаше да го правя. Уточних го това с г-жa Раева, с г-н Сираков се разбрахме да се видим, не съм човек, който иска да мачка някого, да притиска – напротив! 

Стадионът на ЦСКА е в „Сердика спортни имоти“, аз съм принципал на това дружество и искам законово те да имат възможност да построят сами нещо. Ако Левски, понеже стадионът им е в патримониума на областния управител, искат да построят трибуна, аз първи ще отида при областния управител на София и ще иска да им съдейства документално да построят козирката на своята трибуна, не трябва да има деление между феновете, 30 години българите се делим – ЦСКА или Левски, грозни или красиви, трябва да се обидиним без омраза“, каза още Радостин Василев.

„Преди час електрозахранването в Белмекен е възстановено, реагирахме максимално бързо“, добави спортният министър накрая.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук