Случилото се вчера на Конгреса е най-доброто за… Бербатов. Фотофинишът го прави мъченик на Статуковото, но едновременно с това показва няколко неща.

1) Почва за промяна има. Има и критична маса за това. Тази промяна ще се случи. В конгресите доскоро съперниците на Статуквото бяха унижавани.

2) Със сигурност Боби Михайлов няма да работи в условията на комфорт в следващите месеци.

3) Бербатов не е в никакъв случай изхабен, както бяха почти всички негови предшественици в подобна битка. От него зависи обаче дали ще успее наистина да направи промяната.

И тук минавам на най-важното според мен. Бербатов просто се впусна в тази битка и не беше добре подготвен. Основният му аргумент беше да катурне Михайлов, а основното оръжие десетки малки клубове. Няма как да мине без най-големите и ще трябва да ги спечели. Ще трябва да го направи като публично обясни как вижда бъдещето на българския футбол. Най-важна е темата с финансирането, телевизионния продукт, регулациите.Само като пример. Когато някой прави Революция, той влиза в конкретика. Гари Невил например започна битка за независим регулатор в английския футбол, за да няма пропаст между бедни и богати, която да расте. И беше конкретен какво и как. Манчестър Юнайтед и Ливърпул искаха промяна на властовите механизми и бяха конкретни в цифри.

Да не говорим за Суперлигата.Бербатов има време да го направи, защото това му липсваше. Повече бяха общите приказки. Сигурно има много разработки, но хората не разбраха нищо от тях. Той получи симпатии (масови), главно като фигура, която може да бутне Михайлов. Но българите обичаме да издигаме месии и заради това търпим много разочарования. Може би самият Бербатов трябва да си направи равносметка – устройва ли го ролята на месия? А може ли да се справи с нея?Бербатов показа, че може да направи промяна, сега му трябва още по-силен екип. Властта не може да бъде самоцел, защото примерът с Михайлов е пред него. Ако някой е забравил – всички надежди бяха фокусирани в Четвъртите в света преди 16 години, за да бутнат Славков. Те също бяха супер неподготвени и резултатът е видим. Загубиха аурата си. За цели поколения, които не са преки очевидци на САЩ’94, ще бъде трудно да схванат какво е великото на тези хора, свързвани с чалга, простотия, пиянство и корупция.

Така че Бербатов има цялото време на света. Ако се подготви добре, няма кой да го спре другия път.

Автор: Васил Колев

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук