Старши треньорът на Левски Станимир Стоилов гостува в предаването „Арена Спорт“ по БНТ, където говори по актуални теми, свързани с клуба, както и с него самия.

„По време на първия период може би бях по-млад и по-праволинеен, с идеали във футбола. 13 години по-късно виждам, че съм бил прекалено голям идеалист, защото виждам, че някои неща в клуба не просто не са се променили, но и са се влошили, което е много лошо за клуб като Левски“, каза Стоилов.

Той разкри и защо точно в момента е решил да се върне начело на „сините“: „Единствената причина е, че сега е най-тежкият момент в Левски. Преди имаше по-добри времена в Левски, имаше и по-добри финансови предложения. Имаше моменти, когато с ръководството не успявахме да се разберем по някои детайли“.

Треньорът, извел Левски до участие в груповата фаза на Шампионската лига, изрази и благодарността си към феновете на отбора: „Левски стигна всякакво дъно. Сега обаче имаме потенциал в играчи, имаме и нов спонсор, който ще гарантира стабилност. Върнах се, защото виждах феновете на отбора, които се бяха отчаяли и се бяха сринали. Те бяха на лимита да напуснат изцяло от присъствие мачовете. Надявам се нашето присъствие да им даде някаква надежда. Те винаги следваха Левски. Заболяха ги ръцете да ръкопляскат. Мога да обещая единствено много работа и честност. Това мога да го обещая на привържениците“.

„Има една прилика, при моето назначение преди си тръгнаха 16 от скъпите футболисти и останаха 14 с по-ниски заплати. Сега е същото, нямаме скъпоплатени играчи. Разликата между двата отбора е, че преди Тодор Батков гарантираше сигурност. В двата отбора има разлика и в човешко-футболен потенциал. За онзи отбор Левски бе над всичко. Надявам се и сега да стане така“, разграничи началото на предишния и на този си период начело на тима от „Георги Аспарухов“, като също така открои и някои от проблемите в клуба в годините между първия и втория му престой в Левски: „Смятам, че всеки искаше да покаже колко силен тряньор и играч е, но не мислеше за доброто за Левски. Хубавото е построяването на Сектор А, но ако не го завършим в най-скоро време, може да се наложи и той да се събаря. От спортно-техническа гледна точка не виждам с какво можем да се гордеем“.

Мъри даде да се разбере и на какво ще залага оттук насетне в клуба: „Само с работа, другото е празни обещания. Няма да се оправдавам. Аз знам какъв отбор и клуб имаме в момента. Сега Сираков има повече ангажименти от преди, защото трябва да търси спонсори, за да подсигури финансовото състояние на клуба“.

„Предишните треньори допуснаха грешки, като предишното лято взеха 14-15 човека, които не свършиха работа, а трябваше да се вземат 2-3 стойностни играчи, които феновете ще сочат с пръст и ще са доволни от тях“, ядосан бе Стоилов от работата на своите предшиственици.

„Левски се превърна в чалготека заради тези странни историики с отбора. Аз гарантирам, че оставих възпитан и интелигентен отбор на средно европейско ниво. Ще си изцапам ръцете, но ще вкарам правила в Левски. Има една ключова дума – дисциплина. Но тя не е само на терена, тя е и при поведението извън терена, при отношението към съперниците и съдиите. Ако я спазваме, Левски ще стане отбор за пример. Аз нямам проблем, защото поставям Левски най-отгоре и се съобразявам с това, кое е най-важно за Левски“, коментира той думите си от първата пресконференция, която даде като треньор на Левски.

Той сподели и на кои играчи в отбора държи и вярва: „Държа на всички играчи, които са сега в отбора, да останат. Ако не държах на тях, нямаше да са тук“, каза Стоилов по повод футболистите в отбора, като обърна внимание и на Георги Миланов: „Георги е в период на възстановяване на кариерата си. Аз ще изисквам от него много, защото това сега е малко. Ще го натоварвам още повече. Тези двама футбоилсти на годината, които имаме в отбора, ще получават нови и нови задачи, за да се развиват“.

Стоилов не пропусна да коментира и предстоящото дерби срещу ЦСКА в неделя (26 септември), в което ще се изправи срещу Стойчо Младенов: „Има и треньорско съперничество, като това е и мач, в който Левски трябва да победи. Извън футбола сме приятели със Стойчо и резултатът в този мач няма да повлияе по никакъв начин на приятелските ни взаимоотношения“.

„Прекалено много се заиграхме с това дали ще има или няма да има конгрес. Има дата за конгрес и когато той дойде, нека който заслужава да спечели. След това се надявам всички които се занимаваме с футбол, да вдигнем нивото на футбола. Познавам и Боби и Митко, нека по-добрият спечели на конгреса. Аз имам лични симпатии към Боби, защото сме играли заедно и защото е левскар, но харесвам и Митко и се надявам, ако той победи, да направи нужните промени във футбола у нас“, сподели мнението си за прадстоящия конгрес на БФС наставника на Левски.

„Левски е отборът, който обичам и в който искам да работя. За мен няма разлика дали ще съм на пейката или ще съм фен на отбора. Мога на следващия ден, след като видя, че клубът играе добре и е обезпечен, да се преместя от треньорската скамейка на трибуните при феновете. Мечтата ми е Левски да играе добре и да е финансово обезпачен“, завърши Станимир Стоилов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук