Бившият треньор на юношите на Левски набор 2010 година Валтер Рудолф е роден в София. Баща му е германец, а майка му българка. Той е на 26 години и целият си съзнателен живот прекарва в столицата. Започва да тренира в Левски – Раковски, тъй като академията е близо до дома му, който се намира в кв. „Иван Вазов“. Изкарва цели 6 години там, а след това получава и покана от „Герена“. Тя идва от Владко Шаламанов. Той играе на вратарската позиция. Започва работа като играещ треньор на вратарите в „Конелиано“, след което става студент в НСА, специалност „треньор по футбол“. Започва шестмесечен стаж в ПФК „Левски“, а в последствие по негово желание остава за още 6 месеца в помощ на клуба и напълно безвъзмездно. Ръководството на клуба решава, че може да получи кредит на доверие и му поверяват най-малките футболисти по това време, а именно набор 2010. Ръководи ги цели 6 години. През юли месец тази година той бива повишен на позиция „скаут“ в ДЮШ. По ирония на съдбата с идването на Станимир Стоилов на „Герена“ около месец след това, той бива освободен по желание на треньора, заедно с неговия бивш треньор от Левски Раковски Валери Греков и още трима души, заемащи същата длъжност на стадион „Георги Аспарухов“. Вижте какво каза Валтер Рудолф пред „синята“ медия на България.

Здравейте, г-н Рудолф. Къде Ви откриваме и в какво настроение сте в момента?

– Здравейте, благодаря за проявения интерес от единствената „синя“ медия в България. Намирате ме вкъщи. Грижа се за детето си, което е на 8 месеца. При него съм в момента. Колкото до това в какво настроение съм…. Това е интересен въпрос. По-скоро огорчен от начина, по който ме освободиха от Левски, защото смятам, че аз и като треньор съм си вършил перфектно работата. Оставил съм най-добрия набор в подготвителните 2010 година. Като скаут, успях да доведа 13 деца в Левски. Това нещо много малко хора са успявали да го направят преди мен. Но аз приемам нещата. Така е прецнил Станимир Стоилов, който ми каза, че това е лично негово решение и поема цялата отговорност за съкращаването на този щат.

Как приехте Вие смяната на длъжността в клуба, от треньор да станете скаут?

– Като цяло, на мен през цялото време ми липсваше треньорската работа. Понеже това е моето призвание и е нещото, което ми идва отвътре и го правя с удоволствие. Може да звучи нескромо от моя страна, но смятам, че се справям добре с тази работа. И има показатели, по които казаното от мен личи. Скаут станах поради ред причини. Основната е, че реших, че е по-добре за момента да заема тази длъжност.

По информацията, която беше оповестена вчера в медиите, позицията „скаут“ се закрива в Левски за сезон 2021/22. Всички ли скаути на „Герена“ бяха освободени? Като цяло много малка част от феновете на Левски са наясно с това, кои хора са заемали такава длъжност в клуба. Бихте ли пояснили?

– В ДЮШ на Левски бяхме аз, Ивайло Петров – Пифа, Пламен Николов, Валери Греков и Пламен Николов. Мисля, че и Георги Тодоров, но за него не съм сигурен, дали не работеше като скаут за мъжкия отбор. Реално информацията, която излезе, до някаква степен и е невярна, защото 99% от феновете я възприемат така, все едно са освободени скаутите на мъжкия отбор и оттам вече се започват въпросите: Кои са били? Кой доведе еди кой си?. А това реално няма нищо общо с истината, защото ние сме работили в ДЮШ. Аз смятам, че скаутското звено до този момент си вършеше перфектно работата. Има достатъчно добри футболисти в школата, доведени от хората, които посочих. Аз лично съм довел Пламен Андреев в Левски, който в момента е втори вратар на отбора. Даже беше и първи по едно време. Ивайло Петров от своя страна доведе Асен Митков от Пловдив. За него борбата с Ботев (Пд) беше жестока. И в същото време Станимир Стоилов казва, че няма никаква представа, какво точно сме свършили и ще трябва да ни съкрати.

Най-логичният въпрос, който би трябвало да последва след всичко казано от Вас, би трябвало да бъде: Кой носи отгворността за взетото решение за освобождаването на всички скаути на клуба?

– Станимир Стоилов каза, че това е еднолично негово решение и той носи цялата отговорност за него и не са му необходими скаути.

Излиза, че Левски се лишава от услугите на 5 човека, които до този момента са работили на позицията „скаут“? По Вашите думи и Георги Тодоров, който беше и на няколко пъти старши треньор на първия отбор, също приключи с Левски?

– Да, той също беше съкратен вчера.

В крайна сметка за Вас разчоранието явно е голямо.

– При мен разочарованието даже е по-голямо, защото не ми беше предложена опция дори да се върна в ДЮШ, при положение че аз смятам, че съм си вършил много добре работата и съм бил изцяло отдаден на нея. Съкращват ме от длъжност, за която аз не съм настоявал да бъда назначен и в същия момент дори не ми се дава възможността да се върна на старата ми такава. Но идват нови хора, ново ръководство, аз приемам всичко това. Това са най-нормалните неща във футбола. Въпросът е начина, по който всичко това се случи, защото ние работихме година и половина без пари и в същия момент идва нов треньор и ти казва: „Заминавай си“. Дори не ме попита, как съм се справил през тази година и половина и какво ти е коствало това, ти да останеш в Левски през това време.

Не беше ли редно преди да се пристъпи към такива действия, да се направи една ретроспекция на свършената от Вас работа и тогава да се вземе някакво генерално решение за съкращения?

– За мен най-обидното в цялата ситуация беше това, че Стоилов ни каза, че няма представа, какво сме свършили спортно-технически, но ни съкращава. Не е нормално в клуб като Левски ръководителят да не знае, кой, какво е свършил, а в същото време да го освобождаваш от заеманата от него длъжност. За мен би било логично да имаш арументи и да ги изтъкнеш. Ако не си доволен от нечия работа, трябва да кажеш, че не си и да посочиш, кое не ти допада в работата му. Не е сериозно да кажеш на някого, че не знаеш, какво е свършил и да го съкратиш. Аз съм бил 7 години в Левски и в един момент чувам „Аз не знам какво си направил, хайде, махай се“. Не ме разбирайте погрешно. Всичко това няма да промени мнението ми, че Станимир Стоилов несъмнено е най-добрият треньор на Левски! Той е истинска легенда и е единственият човек, който може да оправи положението в мъжкия отбор, но начина, по който подхожда към хората, които дават много за Левски не е добър.

Беше ли Ви дадено някакво логично обяснение за съкращението в крайна сметка и стигна ли се до разговор с Наско Сираков?

– Не, не. До разговор със Сираков не се е стигало. Ние разговаряхме единствено и само със Стоилов за една минута и половина, а той в компанията на Константин Баждеков.

От Вашите думи излиза, че цялата спортно-техническа власт е дадена в ръцета на Станимир Стоилов.

– Да, така е. Самият той го потвърди това. Вижте, искам да изясним нещо, за да е ясно и на читателите. За 7 години на „Герена“ имах два период, в които имаше финансови проблеми в клуба. Първият беше 6 месеца преди Божков, а след него година и половина, в които заплати ни се даваха веднъж на 3 месеца. Аз никога не попитах кога ще взема пари. Никога не съм поставял такъв въпрос, защото зная, че аз работя за Левски, а не за пари! Обичам това, което правя. Обичам треньорската професия.

Ще Ви бъдат ли изплатени всички дължими заплати, след като вече сте освободени?

– Нямам представа. Както вече казах, аз дори не съм го повдигал този въпрос. Предполагам, че всичко ще бъде наред. Имаме да вземаме по 3-4 заплати за предходни месеци, но аз никога не бих притиснал клуба за това.

Как си тръгва Валтер Рудолф от „Герена“ след 7 години отдадени на треньорската професия?

– Тръгвам си с високо вдигната глава. В момента, в който постъпих на работа в Левски, влязох по същия начин и сега си тръгвам пак така, защото считам, че съм си свършил перфектно работата. От малък съм левскар и това никога няма да се промени. Със сигурност няма как да спра да обичам Левски, заради подобна ситуация. Не си тръгвам обиден на никого. Просто продължавам да смятам, че раздялата можеше да се направи по много по-човешки начин. Това е. Винаги бих се върнал в Левски!

Снимка: Личен архив

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук