Бившият собственик на Левски Спас Русев придобива „Булсатком“. Той купува най-големия доставчик на телевизия в България чрез дружеството „Вива корпорейт България“ (Viva Corporate Bulgaria), съобщиха от компанията инвеститор, като пишат, че сделката е успешно финализирана, но не уточняват дали и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) я е одобрила.

Детайлите по сделката остават конфиденциални към момента. По информация на „Капитал“ Русев е подал най-високата оферта – над 120 – 130 млн. евро, като на финалната права е имало още един кандидат – собственикът на „Теленор България“ PPF Group. И двете предложения са били близки като стойност, а победителят е избран заради условията да изплати сумата бързо.

„Ще продължим да концентрираме усилията на „Булсатком“ в разработване на ключови продукти и услуги – платена телевизия, разнообразно съдържание и фиксиран интернет с отлично качество на достъпни цени“, казва Русев, цитиран от „Вива корпорейт България“.

„Булстаком“ е най-големият доставчик на телевизия в страната с около 650 хил. абонати на тази услуга и още 170 хил. на фиксиран интернет. Около 1300 служители работят за фирмата. За 2020 г. компанията отчита приходи 163 млн. лв. спрямо 193 млн. лв. година по-рано при загуба 22.6 млн. лв. (131 млн. лв. през 2019 г.). Краткосрочните дългове към финансови предприятия (банки и фондове) са 152 млн. лв., а заедно със задълженията към доставчици, НАП и други общият пасив е 247 млн. лв. Именно заради проблемите с изплащането на дълговете сделката за „Булсатком“ е очаквана.

Пак по информация на „Капитал“ очакванията на пазара са, че не след дълго Русев може да продаде новопридобития оператор на БТК, който е трети на пазара на телевизия след „Булсатком“ и „А1 България“.

През тази година най-големият телеком по приходи – БТК, е в поредица от придобивания на регионални доставчици на телевизия и интернет. Първо бяха купени софийските „Нет 1“ и „КомНет“, след това пловдивската N3, а накрая и русенската „Нетуоркс“, като така добави над 100 000 нови абонати на телевизия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук