В годините след ерата „Тодор Батков“, но особено след случая с Васил Божков, фигури, свързани с Левски, не се умориха да проклинат модела „Бащица“, който действаше дълго време на „Герена“ и да твърдят, че той не е работещ в новата футболна реалност. Всъщност, този модел имаше едно сериозно преимущество, заради което не е докрай справедливо да бъде заклеймяван, а именно – сигурността. Обикновено „бащицата“ беше популярен, заможен български бизнесмен, който, независимо защо се захващаше със „сините“, беше насърчаван от натиска на обществеността да влага средства в клуба и да го движи напред.

Сега какво се получава? Няма бащица – няма сигурност. Показателен е още пресният пример с Джоузеф Диксън, който накара феновете и ръководството на Левски да сънуват в розово, но твърде бързо ги върна в студената реалност. Как се стигна дотам, че за 6 месеца институция като „синия“ клуб не успя да проучи бизнесмена и отново утежни положението си с близки мисли за фалит, отговор все още няма. Но едно е ясно – и без това трудно оцеляващите български клубове (с 1-2 изключения) не могат да се доверят на никого. И възниква въпросът: Тогава кой ще помогне на Левски?

Без да твърдим, че Наско Сираков не е подходящият човек за Левски и без да мислим, че клубът щеше да оцелее досега без него, все пак има няколко неща, които ни карат да се питаме защо се случи и не можеше ли да се избегне. Например, не можеше ли Диксън да бъде проучен и разривът с него да се спести на феновете? Още повече че той имаше свой човек в България, който би трябвало да го познава достатъчно (Благой Георгиев). И защо никой не помисли как англичанинът ще налее 1/4 милиард долара в Левски, когато фирмата му, която той управлява от 3 години, е заработила около 2 милиона за този период? И още: какво се случва с вариант Б на Сираков? Появи ли се спасител на клуба, след като бяха подписани нови договори с братя Цоневи и Андриан Краев, а вече имаме потвърждение и за селекция, при това от чужбина? Ако това е факт, защо не се разкрива? Ако все още не е, какво е казано на тези футболисти, за да бъдат убедени да останат на „Герена“? 

И накрая за лятната селекция. Като изключим новите договори на тези трима силни играчи и младия кипърец, Левски преподписа и с Божинов, който през миналия сезон записа игрово време от точно един цял мач и едно полувреме, и с Ники Михайлов, който беше порицан публично от ръководството и сам публично го нападна. Заради своите килограми в повече. Когато новият сезон чука вече на вратата, тези обстоятелства няма как да не пречат на спокойния сън на нормалния „син“ фен. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук