Бившият футболист на Левски и националния отбор Илиан Стоянов даде специално интервю за Gerena.bg. Коловати, както е известен сред феновете, говори за събитията около „сините“. Той коментира и работата на треньорската школа в Левски.

Г-н Стоянов, успявате ли да следите случващото се в Левски? Ако сте наясно със събитията, какво е Вашето мнение?

– Нормално е да ги следя нещата, там са ми минали 5 от най-хубавите години като футболист в моята кариера. Откакто се махнах от „Герена“, постоянно следя Левски. Това са вече близо 16 години. Така че и сега по същия начин продължавам да следя нещата как са и така. Относно събията на стадион „Георги Аспарухов“, не знам какво да ви кажа. Аз съм малко объркан за нещата, които Сираков каза на „Могилката“ на 24 май. След това беше 1 седмица, 10 дни и не знам колко още. И сега остана за 6 юли последната дата, на която можем да очакваме обявената сделка да се осъществи. Не знам… всички се надяваме… В това число и аз, като бивш футболист, сега вече и като фен на Левски, аз съм вече фен, нещата да станат на 6-ти. Дано да се получат, но аз съм малко скептично настроен.

Как ще коментирате видеопрезентацията на Джоузеф Диксън, която изпрати като своя концепция за построяване на нов стадион на Левски?

– За този клип въобще не съм убеден кой го е изпратил. Не знам просто, кой го е направил. Просто не се знае. Да кажат БТА от кой имейл е изпратен. Дали е изпратен действителност от Диксън или някой друг го е изпратил. Това не може никой да каже на 100% кой го е изпратил точно. Мисълта ми е друга. Не може преговори да се водят 6 месеца и примерно в края на май месец да не се подпише договор, да не се вземат акциите и да се започне със селекция, с нов треньор и т.н. Това ми звучи малко несериозно на мен. Какво точно са преговаряли през тези 6 месеца? През този период от време трябваше да се подготвят всички документи и Сираков на 24 май да го обяви това нещо и до рождения ден на Левски договорът трябваше да е подписан. Ако въобще е имало такъв. На мен от тази гледна точка ми изглежда малко несериозно. Пак повтарям, дано да греша и да се случат нещата, но на мен ми изглежда малко съмнителни. От друга страна и името на Благо Георгиев се споменава, което още повече ме навежда на мисъта, че нещата няма да се случат.

Припомняме Ви, че мажоритарният собственик на „сините“ обяви на 24 май, че досега не е поемал никакви конкретни обещания за грандиозни неща, но от този момент нататък вече може да го направи и пое ангажимент Левски да започне да се развива и да тръгне във възходяща линия. Прибърза ли Сираков с даденото обещание?

– Според мен избърза! И пак заявявам, че на рождения ден на Левски, ако имаше готов договор, тогава трябваше да го обяви. След като нямаше нищо готово, не трябваше да обявява го обявява предварително. Просто трябваше да съобщи, че се водят преговори. Но не е допустимо, при положение че водиш 6-месечни преговори с Диксън или с Благо Георгиев, аз не мога да разбера с кого. За тези 6 месеца не успяха ли да проверят този човек? Все пак живеем в 21 век и този човек може да бъде проучен точно за 2 часа.

Господин Стоянов, голяма част от журналистите в България опитаха да проучат този човек, в това число и нашата медия. Истината е, че в интернет не излиза нищо за тази личност. Той е като фантом.

– Вижте сега, има институции в България като ДАНС. От Левски отиват и питат, какъв е този човек. Проучват всичко покрай него. Фалшив ли е или не? Изпратил е някакъв документ. Някаква банкова гаранция. Това нещо може да се провери за около 30 минути. Левски е институция, която може да си позволи подобна проверка. Има такъв момент, че може би ръководството да се страхуват от политиците, но все пак тук говорим за огромни суми пари, които ще се инвестират евентуално в България. Така или иначе преди да бъдат инвестирани тук, те ще бъдат проверени от държавата. Те не могат толкова лесно да влязат тук. Така че, ако искаха той да бъде проверен, можеха да го направят много лесно според мен.

Вие гледахте ли пресконференцията на Джоузеф Диксън, която той даде на стадион „Георги Аспарухов“? Как Ви се стори поведението на британския бизнесмен? Как ще коментирате това, което той каза пред медиите в България?

– С поведението си, Диксън не ми прилича на сериозен човек и бизнесмен. Когато гледах и ми стана неприятно. Имах чувството, че този човек се подиграва с журналистите, които присъстваха по това време на това събитие. Ако този човек е сериозен и наистина има намерения да инвестира в клуба неговото държание би трябвао да бъде коренно различно. Това обаче е друга тема.

Господин Стоянов, след всичко казано дотук от Вас смятате ли, че след 6 месечни преговори, водени лично от авторитет като Наско Сираков, който бе подпомаган от едни от най-добрите адвокати в България, излизането на Диксън пред всички журналисти и пред цялата синя общественост с подобно поведение е сериозно?

– За мен е абсолютно несериозно. За мен той трябваше да бъде проверен доста бързо и щателно. Познавам Сираков от близо 21 години и смея да твърдя, че го познавам доста добре и ми се струва невероятно, как точно той се е вързал на тези неща, нямам никаква идея.

В момента „сините“ привърженици са разделени на два фронта. Едните подкрепят много силно мажоритарния собственик на Левски, а другите вече въобще не вярват, че сделка ще има.

– Нормално е да го има това нещо. Създаването на множестовто фенклубове, за мен беше абсолютно погрешно като цяло. Когато ги нямаше тях, стадионът винаги беше пълен. Независимо от това, дали мачовете на Левски се играеха на националния стадион или на „Герена“. Така че, това е нормално, едните фенове вярват, а другите не. Но в едно съм убеден, че дори и тези, които не вярват, таят надежда сделката да се осъществи. Лошото е, че се разделят самите привърженици и сега живеем в 21 век, в който имаме Фейсбук, Туитър и много други социални мрежи, места, в които се тиражира всякакъв вид информация. Понякога тя е вярна, понякога не. Това допълнително покачва градуса на напрежението сред феновете.

В този ред на мисли не може да не Ви попитаме, Вие от коя страна на барикадата сте? От вярващите в това, че сделка ще има и нещата ще се случат или от тези, които не вярват?

– В началото, когато слушах Сираков на 24 май бях от вярващите, но вече месец по-късно, преминах от страната на скептично настроените. Не че не вярвам, но просто съм скептик. Досега, ако имаше нещо, то трябваше да се е случило вече. Не забравяйте, че Левски започва подготовка, има футболисти с изтичащи договори. Трябва да им се предлагат нови такива. Дължат им се пари за 6 месеца наазад. Проблемите са големи, разберете го. До края на май месец трябваше да се направи всичко това. Вече е късно. Тази година отминава. Тя за мен е отминала. Левски няма да има добра подготовка, ще дойдат нови футболисти. Какви по-точно футболисти ще дойдат сега? Как ще бъдат закупени? Нещата се правят 3-4 месеца предварително. Трябва да си наясно със селекцията. Отборът трябва да е готов през юни за подготовка. Ако дойдат сега 5-6 нови футболисти, трябва да ги чакаме да се адаптират. И ето – дойде декември месец и ние загубихме още една година. Аз така разсъждавам, дано да греша. Не казвам, че разбирам от всичко, но всеки един сериозен отбор трябва да си направи селекцията много по-рано. Трябва да се знае, кой ще бъде треньор, какъв ще бъде неговият щаб. Отборът започва на чисто и на спокойно, води се подготовка и т.н. Какво да ви кажа, дори и сега да дойде Диксън да налее обещаните пари, кой треньор ще се наеме да си развали репутацията? Дори и Мъри Стоилов не ми се вярва да дойде в този момент. Може би след една година ще дойде, но не и сега.

Според някои медии в България, Стоилов беше заявил готовност да поеме Левски.

– Това е съвсем нормално. Мъри е доказано име, както в България, така и в чужбина. Той сега няма да си рискува името и да дойде. Той иска да има база, иска да има стадион. Може би това са му изиксванията и е най-логичното нещо. Но къде е базата? Сега ли ще започне да се прави такава? Сега ли ще се прави стадион? Знае ли се вече, кои футболисти остават и кои не? Дали Мъри харесва тези футболисти, които ще останат? Дали не ги харесва? Но дори и да не е Мъри, който и друг треньор да е с репутация, не ми се вярва да си сложи главата в торбата сега в този момент, дори и договорът с Диксън да бъде подписан.

Вие споделяте своя секптицизъм, но наскоро беше изпратено едно писмо от британския бизнесмен, в което той потвърди своите намерения спрямо Левски и прехвърли топката в полето на ръководството на „сините“, като ги упрекна в това, че причината за забавянето не е в него, а в това, че докумените се бавят от „Герена“.

– С риск да се повторя, ще кажа отново, че не съм убеден, че това писмо, както и видеото, което беше изпратено уж, са дело на Диксън. Ако трябва да съм напълно откровен, ще кажа, че смята, че това е почеркът на българин. Написано е от българин 100%! Ако е българинът, не знам.

Според Вас това е провокация?

– 100% има нещо нередно. В това писмо се споменават бивши футболисти, политици и други лица. Какъв е този Диксън и кой го знае него? Това е абсолютно несериозно. Какви писма е изпратил Дискън? Къде е сега той, че не мога да се сетя? Обадил ли се е на някого? Видеовръзка имало ли е?

Според Вас какво е отношение на Благой Георгиев в цялата тази работа?

– Убеден съм, че Благой Георгиев няма директен контакт с лицето Диксън! Най-вероятно той се е запознал с него чрез някого. Дали е българин или чужденец, не мога да знам и той демонстрира нещо неприсъщо за него, но да не забравя, че това е Левски! Ако беше толкова сериозен Благой, нали щеше да купува Вардар (Скопие), какво стана? Македонците ги разкриха и бързо ги разкараха от там. Ние тук не можем да ги разкрием за 6 месеца. Не ми говорете за Благо Георгиев, моля ви. Това е просто несериозно. Благой Георгиев и пост в Левски? Моля ви….

Какво е Вашето мнение за План Б?

– План Б не го знам. Трябва да питате Сираков за него. Аз въобще не го знам какъв е. Сираков е вече 16 месеца в Левски, трябва той да излезе и да каже пред „синя“ Бългрия, ако не стане с План А, какъв е План Б, защото все още никой не знае. Всеки се чуди и се мае. Да се спрат с журналистическите интерпретации за този план, да излезе Сираков и да каже за него. Аз искам да кажа и нещо друго във връзка с този План Б. Най-голямата грешка на Сираков през тези 16 месеца, откакто е начело на Левски е това, че той не поддържаше връзка с феновете. Той беше ги изолирал. Без значение, кои са с него, кои са против него. Той трябваше да прави всеки месец да прави по една пресконференция, на която да отговаря на всички въпроси, какво е финансовото състояние на клуба. Ако трябва да потърси помощ от феновете, те веднага да отреагират. Все пак миналата година от тях са събрани близо 6 милиона лева. Така че Сираков трябваше да има по-добра комуникация с феновете. Ако се наложи да обикаля цяла Бълария – обикаля. Днес видях, че са се продали 150 фланелки на Левски за един ден. Ако беше правил редовно среща с привържениците, щяха да бъдат продадени 2 500 за един ден. Както и вие сте констатирали, в момента запалянковците са разделени на два лагера, едни му вярват, други не. Това е точно по тази причина, защото нямаше топла връзка с тях. Те трябва да са наясно постоянно с това, какво се случва с любимия им клуб. Ще започва ли той първенството или няма? Има ли спонсори или не? Колко пари влизат в касата на клуба? На този етап всичко е „тъмна Индия“. Нали беше обеща прозрачност? За 16 месеца, аз не видях прозрачност. Ако искаш да имаш помощ от феновете, всичко трябва да е прозрачно и да се дава редовно отчет за разходваните средства. През миналата година най-големият спонсор на клуба, бяха неговите фенове. Аз така ги виждам нещата. Възможно е и да греша. Но определено реакцията на Сираков и неговото обръщение към тях е с голямо закъснение.

Господин Стоянов, с какво бихте могли Вие да помогнете в момента на клуба?

– В момета с нищо не мога да помогна на Левски. Аз съм един обикновен фен, както и всички останали такива. Аз не съм в клуба, нито пък мен някой ще ме слуша. Коментирал съм някакви идеи със Сираков до миналата година, декември месец. Чувахме се веднъж седмично с него. Говорили сме си. Давал съм идеи. Това е, с което аз мога да помогна. С друго какво? Мен кой ще ме слуша? Какъв съм аз в Левски, за да казвам, какво да се прави? Дори да кажа нещо, ще ме обявят веднага за хейтър.

Ако в този момент Вие бяхте на мястото на Сираков, година след световната пандемия и 16 месеца след оттеглянето на последния спуснат собственик на Левски Васил Божков, щяхте ли да се справите по-добре от Сираков?

– Хубав въпрос. Веднага ще ви кажа. Ако бях на мястото на Сираков и бях взел акциите на клуба, веднага бих дал 51% от тях на феновете. Щяхме да направим събрание на фенклубовете в зала „Арена Армеец“ и щях да поставя въпроса, дали можем да намерим пари за месечния бюджет на Левски. Отборът става на феновете, те избират президент. Много лесно можеше да стане. Ако те споделят мнение, че не бихме могли да практикуваме този модел, тогава вече трябва да се търсят спонсори. Но определено, ако аз бях взел акциите, щях да дам 51% от тях на феновете. Но това всичко е само хипотетично.

Господин Стоянов, в момента имате ли някаква вражда с Наско Сираков, на база онази раздяла, която се състоя преди около 16 години?

– Абсолютно категорично не! Нямам никаква вражда със Сираков. Ние сме в много добри отношения! И с Илиана Раева също съм в добри отношения. Това, което е било в Левски, аз съм го забравил. След като заминах за Япония, Мъри и Наско бяха в националния отбор, тогава бях национал. Ако бях сърдит, нямаше да играя в националния тим. Всичко е заабравено! Аз съм такъв човек, който забравя всичко! Не съм злопаметен. Така са преценили, така са направили навремето. Такива са били времената. И през всичките тези 11 години, откакто Левски няма трофей, съм твърдял, че мястото на Сираков е на „Герена“! Така че нямам никаква вражда с него. Много съм щастлив от факта, че той придоби акциите на „сините“. В началото на миналата година Левски беше моят Левски, защото игра с българи. Дори и да не побеждаваха, отборът беше изграден само от българи и беше много хубаво, защото аз си представям точно по този начин отбора. Пожелавам на Сираков единствено и само успех!

Вчера в свое интервю, бившият наставник на Левски Славиша Стоянович заяви, че се чувства обиден. Има право да се чувства изигран от Левски той, след като той заяви точно това и считате ли зимната селекция, която бе направена от него за провалена?

– Аз гледах интервюто на Стоянович вчера. Не ми стана ясно, какво иска да каже Стоянович? Аз имам въпрос към него обаче. Защо се е обаждал на Спас Русев и какъв е той в Левски? Кой го е поканил Славиша в Левски и откъде е получавал заплата? Има и още нещо, което аз знам. Някои футболисти са вземали заплата, а други не са. Искам още да попитам. Стоянович, след като ги взема тези футболисти, плащала ли се е комисионна на техните агенти? Кой плати тази комисионна? Спас Русев ли или са в минус на Левски? Колко пари са платени, да го питаме Стоянович? Другото нещо, което е. Ако бях на мясото на Сираков, въобще нямаше да го пусна да напусне България по време на тази голяма пандемия. Не може той да се прибира в Словения и да се връща с COVID-19, след като знае каква е ситуацията. Той е професионален треньор! Много неща има, за които Стоянович е крив, обаче това е сръбският манталитет. Те само се оправдават. Аз не съм фен на такива плачковци. Нека да отговори на тези въпроси. Видяхме го, когато стана треньор на Левски сега. Видяхме го и преди, при Спас Русев. Какво направи? Отпадна от турнира за Купата на България от преодолими отбори. Темата „Стоянович“ я затваряме. Ако дойде трети път в Левски, това ще е катастрофа. Просто не ми е ясно, какъв е Спас Русев в момента в Левски. Това не ми стана ясно на мен вчера. Той е държал връзка с Русев, а не със Сираков. После иска Наско да е в добри отношения с него. Чакай малко, тук говорим за много различни неща. Ние за втори път му подадохме ръка на този човек, когато никой не го искаше. Обяснява, че имал оферти от Словения, от Цървена звезда. Аз говорих с мои приятели от Сърбия, те ми казаха, че това са пълни глупости. Левски му вдига цената и го прави треньор. Нека не забравяме за първия му престой в Левски на Стоянович, когато той преговаряше зад гърба на ръководството с отбора на Латвия. Моля ви, за тези сръбски фигуранти не ми говорете.

Какво е мнението Ви за младите звезди на Левски Мартин Петков, Марин Петков, Патрик-Габриел Галчев и Георги Александров?

– За мен всички те са добри футболисти! Просто в България, това го казвам много пъти и пак ще го повторя, в школите няма подготвени треньори, които да работят с тези деца и да ги учат на професионализъм. Затова, когато отидат в първия отбор малко им е трудно. Те не са подготвени. Другото нещо, което е, треньорите на големите отбори в България, в това число и Левски, не искат да работят с младите футболисти. Искат по-опитни, искат чужденци, искат добри футболисти. Ето това е големият проблем. Не им се дава шанс и след един по-слаб мач, почват да ги плюят. Трябва малко търпение за младите футболисти и треньори, които могат да ги научат на професионализъм и на неща, с които могат да се развиват. За мен те изборените от вас са супер футболисти.

На финала на нашето интервю, ще Ви помолим да коментирате контролната среща на Левски с отбора на Локомотив (Пловдив), която „сините“ спечелиха с 1:0, с гол на Билал Бари, който през отминалия сезон беше силно критикуван.

– Много престижна победа за Левски. Тези мачове повдигат самочувствието на отбора. За мен от футболистите, които бяха привлечени през зимния трансферен прозорец, става само Драган Михайлович. Вижда се, че той е завършен и добре школуван футболист. За мен той е перфектно попадение. Много е добър. Няма да пропусна факта, че и Звонимир Микулич е добър вратар. Но Сираков трябва да направи всичко възможно, за да задържи Михайлович на „Герена“, защото той може да играе еднакво добре на няколко поста. Да не забравяме, че и двамата близнаци Борислав и Радослав Цоневи са от изключителна важност за Левски. В момента са много важни фигури. Това се видя и през изминалия сезон. Преди да се контузят те, Левски изглеждаше по един начин, а след това по коренно различен. Отборът в момента има гръбнак, покрай когото да градят. Здравко Димитров също не е лош футболист. Казвам всичко това с уговорката, че гръбнакът трябва да бъде изграден само от българи.

Оставате ли оптимист за бъдещето на клуба и развитието на сделката с евенталния нов собственик или сте скептично настроен?

– До 6 юли съм отпимист. Дано да стане! Ще почакаме и ще видим. За да съм по-точен, ще кажа 50 на 50 ги виждам нещата.

Благодарим Ви много за това интервю.

– И аз благодаря също.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук