Левски обяви днес новия си спонсор и това е не беше изненада, тъй като Gerena.bg вече обяви влизането на нова компания в клуба, а това е глътка свеж въздух за „сините“, тъй като финансовото състояние наистина е тежко. А напускането на чуждестранните футболисти доказват точно това. В очакване на заплатите си са и останалите футболисти в Левски, които не са получавали пари от февруари месец насам, с уговорката, че наскоро беше платена по една заплата.

Коя е компанията, която се е споразумяла с Левски да промотира услугите си?

„BELFRY“ е австрийска компания със седалище в Унгария, занимаваща се с инфраструктурни проекти. Основана е през 2014 година.

Според официалния сайт на фирмата, тя работи, както по изграждане на пътища и жилищн сгради, така и по IT проекти, като има представителства в България, Румъния, Словакия, Словения и Италия.

В статия от 2018 година в унгарското издание g7.hu се казва, че копанията е регистрирана на името на австрийския адвокат Даниел Нойбауер (през 2012 година тя става собсвеност на унгареца Золтан Ацел), но е свързана с Лоринц Месарош, тъй като работи с подизпълнители, които са негова собственост. Същинските служители във фирмата са около 20 души.

Авторитетното издание „Форбс“ определя Месарош като най-богатия човек в Унгария. Състоянието му е оценявано на 1,6 млрд. долара. От 2011 година той е кмет на село Фелшут с едва 1 800 жители, често посочвано като родното място на премиера на страната Виктор Орбан. Двамата са приятели от деца. През 90-те години на ХХ век Месарош започва бизнес с малка газостанция. След това явно той се развива добре, а самият милиардер казва: „За финансовото ми състояние са отговорни три неща: Господ, късметът и Виктор Орбан“.

Компанията „BELFRY“ е интересна на медиите в Унгария, защото от 2017 година тя печели редица конкурси за изграждане на обекти с европейско финансиране. Според g7.hu, става въпрос за 300 млрд. унгарски форинта (837 млн. евро) към момента на написването на статията.

Интересна подробност е, че „BELFRY“ често е свързана с друг от спонсорите на Левски „STRABAG“. През декември 2020 година „синият“ клуб и строителната компания обявиха договор за сътрудничество и логото се появи на фланелките.

„BELFRY“ и „STRABAG“ се „срещат“ и в „Академия Пушкаш“ – футболен тим от Унгария, чийто основател е Виктор Орбан, а президент е Лоринц Месарош. Компанията спонсорира и един баскетболен отбор в Унгария – „Капошвар“. Той е двукратен шампион на страната от 2001 и 2004 година.

Фирмата не е особено активна в социалните мрежи. В Instagram профилът е регистриран на 9 февруари тази година, а във Фейсбук е от юни 2020 година. Именно чрез тези канали компанията набира и нови кадри. На 12 април е обявена позиция за технически координатор, а преди това за счетоводител и оператор на строителна машина.

По информация на Gerena.bg Левски ще получи 1,5 милиона евро от това партньорство, а самата компания е тясно свързана с настоящия спонсор на „сините“ „STRABAG“, дори може да се определи като дъщерна нейна компания.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук