Бившият президент на Левски Томас Лафчис говори в предаването „Домът на футбола“ по Диема Спорт по всички горещи теми от последните дни, свързани с БФС, Бербатов и Левски.

ЗАВРЪЩАНЕТО НА БОРИСЛАВ МИХАЙЛОВ

Шокиран съм от случилото се днес. Едва ли някой го е очаквал, включително и аз. За съжаление от много години рием, както казва Христо, и това, което се случи днес, е показателно. От много години в България няма цирк и футболният съюз си намери занимание – да създава циркове. Футболът е политика и пари, но не и за хората, които живеят и обичат за този спорт. Жалко за тях.

Не знам доколко Бербатов ги е изплашил, но се случиха неща, които едва ли някой ги е очаквал. Няма много неща, които да коментирам. Лично аз не виждам каква работа ще довършва Боби Михайлов. България е на едно от последните места в Европа. Какво иска повече да направи?! Да отидем още по-надолу ли? Футболът ни не е мръднал и една йота без него, сигурно затова се връща. Ще се надяваме в следващите 7-8 месеца да видим чудесата на Боби в националния отбор, в клубните отбори. Има една малка думичка, която се нарича морал. Ако я нямаш в речника – иди-дойди, но ако я нямаш и в съзнанието си – това е катастрофа. Не знам какво да очаквам, трудно е да се предвиди какво ще се случи. Но едно е сигурно – трябва да има нови лица в българския футбол, които да прекъснат тази тенденция на потъване в последните 15 години.

ДИМИТЪР БЕРБАТОВ

Хубава е стратегията му за реорганизация, но ми изглежда наивна. Футболните му качества са безспорниу но ще му е много трудно със задкулисието. Преди време Любо Пенев искаше да направи промяна – не успя. Още преди това му казах да не се захваща, защото тази система не може да се пробие. Иначе споделям идеите му за развитие на детско-юношеския футбол, повече от 10 години говоря за подобни промени. Воля може и да има, но подкрепа няма. Хората, които гласуват на конгресите или са уязвими, или подвластни на други неща.

ФОРМАТЪТ НА EFBET ЛИГА

Плейофите са важни и необходими. Аз съм привърженик на 12 отбора, но може да бъдат и повече. Но по мое време една година по-рано се взимаха решения за промяна на формата на първенството. Може да се играе пролет – есен, ще има положителен ефект. Ще е за добро, сигурен съм. Много бързо се направи тази промяна с броя на отборите, но не е фатално. Важно е да се спазват правилниците на БФС, проблемът е, че много отбори не отговарят на изискванията и дали българският футбол има полза от тази увеличена бройка.

ЛЕВСКИ

Исторически винаги мачовете между Левски и ЦСКА ще бъдат дерби, но за съжаление разликата в класите беше голяма. Имало е случаи, в които по-слабият отбор е печелил, обръщали сме 4-5 пъти от 0:2. Но сега Левски няма изпълнители, има момчета с по 60-70 мача, които не са мръднали и една йота. Пътят е Левски да заложи на собствените юноши, защото колкото и грешки да правят, те ще бъдат приети от феновете. Едва ли може да бъде по-лошо от сегашната ситуация. Попълненията от чужбина трябва да са с класи над младите, които да израснат покрай тях. Не е загуба, че чужденците си тръгват. Хубаво е да се залага на децата, израснали в школата, защото за тях само първото място има значение.

Доста години Левски прави грешки в политиката и в селекцията. Това не е пътят, по който клубът трябва да се развива. Много пъти сме разговаряли с Наско Сираков, но не съм аз човекът, който да дава съвети. Аз бих заложил на юношите и бих призовал към търпение и толерантност. Отборът да е със средна възраст 21 години. Ако не се появи спасител с много пари, това вероятно ще стане. Силно вярвам, че Левски скоро ще излезе от тази криза. Голямо име е Валентин Златев, но едва ли той ще се наеме да спаси Левски. Не го вярвам, не съм сложил розовите очила. Левски се управлява със сърце, а не с пари и акъл.

Сигурен съм, че Наско рано или късно ще успее да извади клуба от това състояние. Той има идеи и ако около него има хора, които не копаят ями, ще се получи. В момента Сираков е единственият и най-добър вариант за Левски. Оптимист съм и защото феновете никога няма да оставят клуба и той ще оцелее. Много европейски отбори са минали по този път и вярвам, че Левски ще излезе първо от финансовата криза, а след това и от спортно-техническата. Виждам светлина на хоризонта.

Разликата между Лудогорец и другите отбори е много голяма, той е с класи над другите отбори. Локомотив Пд и ЦСКА следващата година са с най-голям шанс да нарушат хегемонията.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук