Сдруждение „Сини сърца“ използваха страницата си в социалната мрежа Фейсбук, за да направят важно уточнение относно трофеите на „Герена“

Публикуваме написаното без редакторска намеса:

В последно време в медиите се създаде изкуствена “истерия” по повод шампионските трофеи, спечелени през годините от ПФК Левски. Тези откровенни спекулации създадоха беспокойство в определена степен сред многобройните сини привърженици. Именно заради това ще се опитаме да внесем яснота, доколкото ни е възможно и да разбулим “мистерията” с трофеите на Герена.

Преди да ви запознаем с историята и хронологията на шампионските купи ще направим уточнението, че в България никога не е имало практика да се правят копия на трофеите, които да бъдат давани при връщане на официалната купа или да се дават плакети, удостоверяващи шампионската титла.

След участието на страната ни на олимпиадата през 1924 година в Париж, БНСФ (Българска Национална Спортна Федерация) организира и провежда първото държавно първенство по футбол. Участниците в него се състезават за сребърна купа, подарена от Негово Величество цар Борис III, останала в историята на българският футбол с името Царската купа.

От 1924 до 1937 година Царската купа е връчвана на шампиона на България, а от 1938 до 1942 година се организира отделен турнир, в който победителят се смята за носител на Националната купа на страната. Отбора на Левски печели трофеят през 1933, 1937, и 1942 година.

От 9 септември 1944 до 1950 година на шампиона се връчват различни трофеи, част от които са преработени купи от състезания на организацията Бранник.

От сезон 1950/1951 година до 1982 шампиона на България получава купа, предоставена на ВКФС (Върховен Комитет за Физкултура и Спорт) и РСФ (Републиканска Секция Футбол) от Съвестският Комитет по Спорта. ПФК Левски е печелил купата 7 пъти, днес тя се намира във витрината на последният носител – отбора от Борисовата градина.

През сезон 1982/1983 година по поръчка на БФФ (Българска Федерация по Футбол) е изработена нова купа, която е връчвана до 1990 година. Съдбата на купата е неизвестна, синият отбор я е печелил 3 пъти.

От сезон 1990/1991 година Българският шампионат по футбол има купа с нов дизайн и неин пръв носител е отбора на Етър – Велико Търново. ПФК Левски я печели 6 пъти, а за последен път носител на купата е Локомотив Пловдив през 2004 година. Следите на купата се губят до 2019 година, когато премиера Бойко Борисов я връчва на собственика на Локомотив Христо Крушарски.

От 2005 година се появява поредната нова купа на шампионата на страната, чийто носител е отбора на Левски за 2006 и 2007 година, тази купата днес се намира в клубната експозиция на клуба.

След 2007 година идва времето на шестият вариант на купата, който ПФК Левски печели за последен път през 2009 година.

В клубната експозиция може да се види требъла на Левски от 2007 година – шампионската купа, купата на България и Суперкупата. Суперкупите от 2005 и 2009, както и купи от различни турнири, в които отбора побеждава през годините.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук