Батков: Защо Божков не опроси дълговете на Левски така, както аз го направих (ВИДЕО)

Бившият собственик на Левски Тодор Батков даде обширно интервю пред „Истории от прехода“, в което разказа доста интересни подробности за управлението на клуба по негово време. Адвокатът постави въпроса защо Васил Божков не опрости дълговете на Левски, както самият той е направил, след оттеглянето му от ръководството на клуба.

Футболът ми е любимият спорт, не съм се занимавал с него. Като дете в Пловдив се занимавах с баскетбол, с хандбал и вдигане на тежести. Бях фен на Ботев Пловдив и на Левски.

Беше модерно да си фен на един софийски отбор. В нашето училище в Пловдив (и по-конкретно в моя клас) всички момчета бяха от ЦСКА, само аз и още един бяхме от Левски. Израснал съм на стадиона на Ботев, дядо ми е играл там на времето. Ходих да гоня топката на тренировки, почти всеки ден тренирах там. После с лека атлетика се занимавах доста сериозно, а накрая и с алпинизъм. Бил съм ръководител на експедиция до Памир през 1987 година. Неотразимо впечатление остави у мен смъртта на Гунди – наближават 50 години от неговата кончина. Първо за мен вътрешно беше нещо впечатляващо и второ реакцията на целокупния български народ, доколкото можех да я схвана тогава.

Иначе да, казвате за господин Чорни. Той е спортен човек с бокс се е занимавал преди години и е голям фен на футбола, така че първата комуникация я осъществи Томас Лафчис с Владо Грашнов някъде началото на 1998 година, но тогава нищо не се получи. През цялото време аз и Владо сме давали съвет на господин Чорни, че бидейки собственик на такава голяма структурно-определяща компания, която е свързана с ежедневието на целия български народ, а именно Мобилтел, то е нормално да даде своята дан и лепта за нещо голямо и общонационално. Няма нищо по-добро от футболен клуб Левски, който наистина е най-популярния клуб у нас и неслучайно се казва „отборът на народа“. Някъде през август 1998 година „Мтел“ получи безвъзмездно 20% пакет от Томас Лафчис. Подписахме 5-годишен договор за спонсорство с 300 000 долара годишно, върнахме Наско Сираков (това беше нашето условие) като спортен директор и реално Томас Лафчис си управляваше клуба. Само за една година дадохме цялото спонсорство, което беше предвидено за всички 5 години – тоест дадохме милион и половина долара, че и отгоре. Спомням си, че с първия транш, който им дадохме, купиха правата на Мъри Стоилов и т.н. Очевидно Томас изнемогваше финансово и от негова страна имаше непрекъснати намеци: „Айде взимайте го, айде взимайте го”…

Спомняте ли си злополучния финал с Литекс на Герена 1999 година – Левски не можа да стане шампион. Чорни реши да купи останалите акции – 70% до 90% като подчертавам, че ние ги купихме и то за добри пари. Нямам право да разкривам колко, но наистина си платихме. До края на август 2000 година и изгонването на Чорни нещата бяха много добре. „Мтел“ покриваше абсолютно всички разходи. За добро или за лошо ние първи изпуснахме духа от бутилката, взехме доста скъпи чужденци тогава. С Херо начело взехме титлата през 2000 година. След изгонването на  Чорни Владо Грашнов, който беше президент остана начело, но буквално два месеца след изгонването на Михаил Чорни получи тежко заболяване и постъпи в болница във Виена, а след това и в други болници. Трябваше някой от името на собственика да поеме юздите и нямаше кой друг освен мен. Така че реално от октомври 2000 година започнах да ръководя Левски, съгласувано с господин Чорни и естествено харчейки неговите пари (смее се).

Изгледайте цялото интервю във видеото.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук