Членът на Надзорния съвет на Левски Петър Ганев направи отчет за работата на новото ръководство на „сините“, което пое клуба в средата на годината, след като клубната легенда Наско Сираков получи през юни 86,6 процента от акциите от бившите собственици Георги Попов и Васил Божков.

Ганев изтъква в отчета си, че основната част от приходите на Левски в периода февруари – ноември са били реализирани от феновете, които на практика са спасили любимия си клуб.

„Общо приходите на ПФК Левски в периода февруари-ноември 2020 година са 7,5 млн. лв., като 3,9 млн. лв. са директен принос на привържениците през абонаменти карти и билети, покупка на стоки и участие в кампанията за членските карти. Към тях следва да се добавят и над 1 млн. лв. от индивидуални дарения – основно за вноските към НАП. Общо привържениците са донесли близо 5 млн. лв. или 66% от приходите на клуба в тези 10 месеца“, пише в отчета си Ганев, цитиран от БТА.

„След реформата в първия отбор от лятото, месечният бюджет на ПФК Левски е в рамките на около 1 млн. лв. В тази сума влизат разходи за заплати (нето) на първи отбор, школа и администрация в размер на около 450 хил. лв., плащания на текущи данъци и осигуровки към НАП в размер на около 150 хил. лв., месечната вноска по споразумението с НАП в размер на 143 хил. лв. и около 250 хил. лв. други разходи, в които влизат разходи за школата, за лагери, за организация на мачове, за стадиона, режийни и т.н. Последните варират през различните месеци, но средно за периода февруари-ноември 2020 г. са около 250 хил. лв. на месец“, съобщава Ганев.

Той изтъква, че с привличането на новия генерален спонсор STRABAG, както и постъпления по договора с Palms Bet и от трансфера на Станислав Иванов в Чикаго Файър, позволяват на клуба да изчисти голяма част от „февруарските“ задължения в последните дни на 2020 година.

„В последователни съвместни заседания на УС и НС на клуба на 10 и 17 декември бяха взети решения за покриване на ключови задължения до края на годината. В това число влизат плащания на близо 900 хил. лв. за заплати на футболистите (в т.ч. заплатите за ноември), над 300 хил. лв. за заплати в администрацията и школата, както и предприемане на стъпки за покриване на над 1 млн. лв. задължения по споразумения с напусналите чужденци през лятото и стари плащания към други отбори (в т.ч. Рен и Камбур). В края на декември ПФК Левски плати и три вноски към НАП (за октомври, ноември и декември), с което е изряден спрямо споразумението с НАП за 2020 година“, съобщава Ганев.

„Към края на 2020 г. можем да твърдим, че заплатите на футболистите в съблекалнята са изплатени, изчистени са голяма част от задълженията към школата и администрацията, правят се и/или се подготвят плащания по задълженията към клубове и по сключените споразумения от лятото, водят се разговори и се търси разбирателство с треньорите (Хубчев и екип). На този етап е изчистен и казусът с НАП, като през 2021 г. всеки месец ще се дължат вноски от 143 хил. лв. по споразумението.

„От финансова гледна точка ПФК Левски влиза по-спокойно в 2021 година, но предизвикателствата остават. Клубът изчисти в голяма степен „февруарските“ задължения, но ще трябва да свърши много работа по отношение на собствените приходи за да не изпадне в нови финансови проблеми и да поддържа бюджета си и през 2021 г. Големите плащания през декември по стари задължения прави невъзможно да се разчита само на вече сключените спонсорски и рекламни договори през 2021 г. Остава опцията за реализирането на нови изходящи трансфери през зимния прозорец, което допълнително да подкрепи бюджета на клуба“, пише още Ганев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук