След като вчера колегите от „Тема: Спорт“ съобщиха новината, че изпълнителният директор на клуба Павел Колев ще напусне Левски, нашата медия потвърди новината за решението му. Нека припомним на нашите читатели, кой е Павел Колев и как се озова на „Герена“, какво свърши през целия си престой и защо той ще излезе с високо вдигната глава през парадния изход.

Поглеждайки назад във времето ще разберем, че на заседание на Надзорния съвет на ПФК Левсеки от 17.01.2019 година бе взето решение за свикване на редовно общо събрание на дружеството на 06.03.2019 година.

На заседание на Надзорния съвет на ПФК Левски от 18.01.2019 година бе взето решение да бъде освободен настоящия управителен съвет на клуба.

Избран е нов управителен съвет в състав: Павел Николов Колев, Ели Спасова Шопова, Найден Кирилов Димитров.

Новият управителен съвет на клуба определи за изпълнителен директор Павел Николов Колев. До този момент Колев беше в Българския футболен съюз на поста заместник-изпълнителен директор.

По това време Колев води няколкомесечни преговори с бившия собственик на „сините“ Спас Русев да поеме ръководната позиция от 1 януари, но изненадващо за всички тогава той обяви, че отказва предложението, „защото не успяхме да намерим допирни точки за развитието на Левски през следващите години и заради „липсата на гаранция за дългосрочност на този проект, с който се захващам“, обяви бившият журналист пред медиите.

Той обаче не отказва на Васил Божков и поема кормилото на „синия“ клуб. Нека си припомним думите на Колев малко след като става директор в Левски.

Павел Колев сподели, че Левски е бил много близо до фалит и само намесата на Васил Божков е спасила ситуацията.

„Достигната е критичната точка отвъд, която следва нещо, което се случи с един друг клуб. Ако искаме да запазим Левски, са нужни спешни мерки. Ситуацията е такава, каквато е – дружество със свръх задължения. Това поставя нещата на карта. Ако не се беше намесил Васил Божков, Левски щеше да фалира много скоро“, заявява тогава изпълнителният директор на Левски в предаването „Дома на футбола“. 

„В първите дни ситуацията в клуба беше доста тежка. В детайли относно структурата на дълга на Левски няма да влизам, защото не е уместно. Не е такава сумата със сигурност. Аз знам кой ме е поканил, знам откъде идва финансирането за спасяването на Левски, а оттам-нататък има процеси, които ще се реализират“, допълни той.

„Васил Божков е най-хубавото нещо, което се е случвало на Левски през последните 10 години. Остава най-важното – да се платят задълженията към НАП. Има процедура, която трябва да изпълним. Тя е разписана. Цялото задължение към НАП е една колосална сума, която ще изисква доста време, за да бъде изплатена. Откакто Спас Русев е в Левски, клубът не е погасявал задълженията си към държавата – 6 милиона главница към НАП и 2 милиона лихва. Сумата е близка до действителната.“ 

„Не мога да кажа дали Васил Божков ще бъде официален и едноличен собственик на клуба. Аз изпълнявам това, за което съм нает. Занимавам се със съвсем други неща. Поканата да заема поста на изпълнителен директор дойде от Васил Божков. Преди това имах покана и от Спас Русев, но не успяхме да стигнем единомислие. Няколко дни по-късно ми се обади Васил Божков. Имахме съвпадение на идеи и беше перфектна възможност да помогна на Левски и да покажа на себе си, че мога да се справям с определени неща.“, каза Колев.
 

„Васил Божков на мен нищо не ми е обещавал. Обсъждахме начините за спасение на Левски. Както той, така и аз имахме предварителна информация. Начертахме план, в който трябваше аз и двама членове да направим детайлен одит. Когато одита приключи, разбрахме каква е цялата сума и започнахме да правим плащания и да погасяваме“, заяви още Павел Колев.

За една година управление на клуба като главен изпълнителен директор Павел Колев управлява огромен бюджет и инвестиции от порядъка на 24 милиона лева, които собственикът на „сините“ обяви, че е налял в клуба, за да го стабилизира и чрез дългосрочна стратегия да превърне в успешен бизнес модел.

На 3 февруари 2020 година Васил Божков обявява, че генералният спонсор на Левски „Национална лотария“ се оттегля от клуба. По този начин бизнесменът Васил Божков спира финансирането на „сините“, които се озовават в трудна ситуация. 

Изпълнителният директор на Левски е бил уведомен за това. Директорът на „Национална лотария“ Димитър Ганев му е съобщил неприятната новина. В този момент идва времето на Павел Колев. При това положение той е принуден спешно да търси спонсори, които да финансират „сините“, макар че най-лесното нещо, което можеше да направи, е да напусне клуба.

Шефът споделя, че по онова време задълженията на Левски са 16-17 млн. лева, а в клубната каса има едва 200 000 лева, които може да свършат до края на месеца.

„Още януари съм се отказал от заплата си. Писмено. Това е морален акт. Докато всички треньори и служители не си получат заплатите, аз нямам морално право да я получа. Не съм единствен. И други хора са го направили. Треньорите се отказаха от заплатите. Футболистите не получават премии от ноември. Те дойдоха при мен и доброволно го направиха, когато се разбра, че можем да имаме проблеми.“, обявява пред медиите на 19.02.2020 Колев.

Следващите 3 месеца са критични за Левски. През това време клубът разчита единствено и само на своите верни привърженици, които дори за минута не изпитват колебание в това, дали ще помагат или не. Тъкмо обратното. По време на една от най-тежките години за човечеството като цяло, поради световната пандемия и настъпилата икономическа криза, привържениците на най-обичания клуб в България отделят от последните си пари, за да помогнат на любимия отбор и чудото става. „Сините“ фенове създават прецедент като се превръщат в генерален и единствен спонсор на „столетниците“ и успяват да спасят Левски от фалит! Но това не става без помощта на Павел Колев, който също участва в спасението на отбора, тъй като остава на кормилото на теоретично фалирал клуб без собственик и рекламни партньори.

2 юни се оказва паметна дата за клуба, защото най-резултатният футболист в историята на ПФК Левски Наско Сираков става новият мажоритарен собственик на клуба.

Новият собственик на клуба успява да разубеди Павел Колев от намерението му да подаде оставка. Той остава до ден днешен въпреки критиките, които търпи непрестанно по негов адрес от някои от привържениците на Левски. Това обаче е съвсем друга тема. Колев си тръгва по подходящ начин, така както невинаги става с големите в Левски. За Павел Колев трябва да бъдат отворени парадният вход и парадният изход, просто защото даде много на този отбор. Никой не може да му отрече, че не беше на „Герена“, за да спечели пари на гърба на клуба и днес си тръгва като един от най-успешните ръководители в Левски.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук