Футболът се промени през изтичащата 2020 година в световен мащаб. Засегнати са отбори от всяка държава, от всяка дивизия, от всякакъв ранг. Огромни загуби търпят и най-богатите и влиятелни отбори. В България, както най-често се случва, това не важи за „избраните“ клубове. Някои от тях не ги застигна кризата, не претърпяха финансови проблеми, подмина ги дори вирусът, противоепидемичните мерки не им нарушиха тренировъчния процес. Малкото такива отбори дори осъществиха многобройни трансфери и то за немалки суми, каквито доста европейски клубове не си позволиха. Останалите футболни отбори в България пострадаха жестоко. Някои са дори на ръба на оцеляването, но по очевидни или задкулисни причини, още съществуват. Най-пострадалият клуб в страната ни обаче си остана Левски. „Отборът на народа“ се пребори за съществуването си именно заради това си прозвище, което го е заслужил през вековната си история.

Левски бе тръгнал през 2019-та в правилната посока финансово, административно и с поглед в бъдещето. Още на старта на 2020-та година опитът да бъде срината поставената основа даде началото на „сините“ мъки. Политическите воини и нарушаването на десетки закони спряха финансирането на клуба. Последва пускането на вируса, пандемията, карантинирани футболисти, тежки контузии, повтарящи се непрестанно травми на основни играчи, съмнителна липса на спонсори и куп съпътстващи проблеми. Много се изписа по всички тези причини за тежката година на клуба, както и за безпрецедентната животоспасяваща подкрепа на милионите левскари по цял свят, но се мълчи и не се отделя достатъчно внимание на един друг фактор, който пък има не малка вина конкретно за моментното класиране на отбора след 16 изиграни кръга. Решихме именно по тази тема да направим кратък анализ. Факторът „Съдийство“.

Заслужено или не, Левски се намира на 9-то място с актив от едва 15 точки. „Сините“ записаха 9 загуби от 16 двубоя, като цели 4 са на „Герена“ при едва 3 домакински победи! А успехите като гост се свеждат до едва един! Шокираща е тази статистика дори и взимайки предвид изброените по-горе проблеми през годината.

Няма да се спираме и наблягаме на многото дребнни странни отсъждания във вреда на Левски като спорни нарушения, спестени картони за противниковите играчи или пресилени за такива в синьо, нито на дори комични тъчове и корнери. Това е в 80% от мачовете на вековния клуб, без да има значение дали се играе на „Герена“ или на някой друг стадион. Всички фенове на Левски си знаят, че отборът не е конкурентоспособен този сезон и не разполага с достатъчно качествени играчи, но за незавидното класиране и малкото точки, имат вина и фактори, облечени в черно, надуващи свирка или размахващи флаг. Сами преценете дали съдийските решения са повлияли на изходите в някои мачове на Левски и колко точки са коствали при справедливи отсъждания. И изобщо не наблягане в тази статия на тънкости при реферирането, които се прилагат в световен мащаб дори и в най-големите първенства и турнири, като умишлено накъсване на играта, изнервяне на играчите от единия отбор, отсъждане на нарушения в близост до едното наказателно поле, пропускане на положения за авантаж, обратни тъчове, корнери и т.н., и т.н.

От шестнайсетте мача на Левски обръщаме вниманието Ви само на няколко отсъждания, в няколко мача, които според нас са повлияли на крайния резултат. Изходите е можело да бъдат и същите със сигурност, но не и крайният резултат.

1. Кръг 7, Ботев Пловдив – Левски 2:1

  – Още в началните минути на срещата не е отсъдена дузпа за нарушение срещу Паулиньо при 0:0.

  –  В 75-та спестен (за втори път) втори жълт картон на играч на домакините при 2:1 за тях.

2. Кръг 8, Левски – Ботев Враца 0:0

   – Неотсъдена дузпа за Левски след очевидна игра с ръка още в 15-ата минута.

   – През второто полувреме, спестен задължителен втори жълт картон за Н’Диайе.

LEVSKI.BG

3. Кръг 9, Славия – Левски 1:0

   В 38-та минута е изгонен с директен червен картон Живко Атанасов при резултат вече 1:0. След моментно спречкване с Кабов, който провокира и преигра в ситуацията. Заслужаващи жълти картони и двамата, но защитникът на „сините“ пресилено изгонен.

4. Кръг 11, Лудогорец – Левски 1:0

   В 45-та минута Здравко Димитров е изведен сам срещу вратаря, като тръгва преди центъра на игрището, но е вдигната засада при 0:0.

LEVSKI.BG

5. Кръг 15, Левски – Арда 1:2

   – При 0:0 в 41-та минута отсъждат пряк свободен удар за симулация на границата на наказателното поле на Левски. След изпълнението на статичното положение се стига до разбъркване пред вратата на Ники Михайлов и гостите отбелязват гол от засада 1 метър.

 – Само минутки по-късно е вдигната засада на Здравко Димитров, покрит с близо метър.

6. Кръг 16, Царско село – Левски 2:2

   При 1:1 в 39-та минута съдията гони Старокин за оспорване на спестен пореден картон за грубо влизане на играч на домакините. 2 жълти картона за 10 секунди, незнайно защо. Докато треньорът на Царско село Любо Пенев цяло полувреме крещи и обижда всеки, включително официални лица, излиза и влиза без разрешение на терена! Без никакво наказание за него.

LEVSKI.BG

7. Кръг 13, цска-София – Левски 1:0

   – Спестен директен червен картон на Юга в 29-та минута за душене на Найденов пред очите на главния съдия! Само жълт картон. Това се случва при 1:0 за символичните домакини.

   – В 34-та минута е отсъдена дузпа за символичните домакини за нарушение половин метър извън границите на наказателното поле.

    – На 2 пъти спестен втори жълт картон за груби нарушения на Вион. Чак в 74-та минута Юга е изгонен за престъпен ритник в лицето на Робърта.

LEVSKI.BG

Това са сериозни грешки, по наши преценки, допуснати във вреда на Левски в 7 от 16 двубоя. Оставяме читателите да преценят дали са основателни нашите забележки към съдийството и дали „Отборът на народа“ можеше да е с по-добър актив от точки, ако в посочените ситуации отсъжданията бяха различни.

 Да отбележим, защото искаме да сме коректни и максимално безпристрастни, че в два мача съдийски отсъждания бяха и в полза на Левски. Първото беше още във 2-и кръг при гостуването на „сините“ на Арда.

При 1:0 за домакините главният рефер имаше пълното основание да отсъди дузпа срещу Левски за нарушение на Ивайло Найденов. В последствие младокът бе изгонен, но при друга ситуация. Двубоят завърши 2:2. Втората грешка в полза на „сините“ бе в мача срещу Царско село, също завършил 2:2. Даске бе с около 10 сантиметра в засада при асистенцията си към Стаси Иванов, реализирал за 2:1 за Левски в 39-та минута.

Спокойно може да се отбележи и че срещу два от „недосегаемите“ отбори в България никога не се правят подобни „съдийски грешки“. А на стадионите им само в европейски мачове се отсъждат дузпи и червени картони срещу тях.

Не искаме да се жалваме или оправдаваме, левскарите сме горди и достойни хора, искаме справедливост и безпристрастност. Искаме всичко да се решава на терена и по-добрият да побеждава, дори това да не е Левски!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук