В качамака, наречен български футбол, всичко е възможно и първенството е като подхвърлено дете – няма рождена дата, няма родители, не се знае кога и какво ще се случи. Дори календар няма, та човек да види кога какъв мач може да гледа. Тази манджа се харесва само на говорителите от Диема Спорт, които харесват всичко. И гръмна: „Вечното дерби“, та „вечното дерби“.

Дали е дерби, ще видим, но този мач не е вечен?

Когато се замисли човек, единият отбор е създаден през 1914 година, а другият – това лято. Предстоящият двубой ще бъде първият в тяхната история. А вечно е нещо, което го е имало винаги. И ще го има винаги. Това досега го е нямало, какво му е вечното на такъв мач?

Да не говорим, че дори мачовете между „онзи“ ЦСКА и „сините“ не трябваше да бъдат наричани „вечно дерби“. Едни 34 години, от 1914 до 1948 г., Левски е играл с всякакви други отбори, но никога с ЦСКА. Просто такъв отбор тогава не е имало. Значи не е вечно това дерби. По решение на ръководството обаче в онези години мачовете между Левски и ЦСКА бяха наречени „вечно дерби“. Защото вечна е борбата между старото (Левски) и новото (ЦСКА), между ретроградното (Левски) и прогресивното (ЦСКА), между неправилното (Левски) и правилното (ЦСКА). Защото на единия стадион публиката беше със сака и вратовръзки, а на другия – с фуражки и офицерски куртки.

Защо предстоящият мач да е „вечно“ дерби? Миналата година такъв мач нямаше. Значи не е „вечен“. Кой знае и догодина ще има ли?

Ашладисването на Литекс с Чавдар Етрополе не изглежда да е много вечно. По нашите земи климатът не е подходящ за такива ашлами.

Автор: Юлий Москов

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук