„Националната лотария“ може да възкръсне онлайн

Хазартният бизнес на Васил Божков можеда възкръсне от пепелта, след като неговите фирми печелят поредица от дела срещу закритата вече Държавна комисия по хазарта и започнаха да си връщат отнетите лицензи, твърди MediaPool в свое разследване.

Държавата, с чиято благословия Божков изгради мощна бизнес империя в продължение на три десетилетия, точно преди година внезапно реши, че той е един от най-големите престъпници. Срещу него бе мобилизирана цялата държавна машина, която на първо време му отне с един замах хазартния бизнес и методично продължава с античната му колекция и свързани с него фирми.

По сигнал на конкурентите на Божков – братя Найденови, финансовото министерство обяви, че хазартните фирми на бизнесмена в продължение на 5 години са внасяли занижен размер на такси и данъци. В резултат срещу фирмите на Божков бяха предявени като дължими със задна дата данъци, такси и лихви в размер на близо 700 милиона лева.

Отделно Прокуратурата повдигна 18 обвинения срещу бизнесмена за най-различни провинения, а Народното събрание закри бизнеса му с лотариите, като въведе държавен монопол върху тях. Като косвени щети паднаха и незабранените хазартни игри на Божков – сайтът 7777.bg и букмейкърът „Еврофутбол“.

Популярният до преди година сайт „четири седмици“ сам реши да прекрати дейността си заради наложените запори от НАП, а „Еврофутбол“ бе изкаран от „играта“ чрез процедура по отнемане на лиценза с мотив – неплатените такси и данъци.

Но по всичко личи, че Божков може и да се върне в играта

През изтеклите месеци обаче държавата не успя да докаже в съда първото си обвинение срещу Божков – за неплатените задължения към фикса. Нещо повече – издържаните от данъкоплатците държавни органи търпят загуба след загуба в съдебната зала.

През последните няколко месеца Административният съд – София град е отменил редица решения на Държавната комисия по хазарта, с които са отнети лицензите за хазартните игри, организирани от компаниите на Божков. Още през март Комисията по хазарта реши временно да отнеме временно разрешения за хазартна дейност на фирмите на Божков с твърдението, че дължат стотици милиони на фикса. В същото време Националната агенция по приходите издаде уверения на фирмите, че не дължат нищо.

Ситуацията изглежда абсурдна, защото преди началото на съдебната сага с лицензите, компаниите на Божков декларират пред Комията по хазарта, че доброволно се отказват от разрешителните си. През февруари те са поставени в невъзможност да работят заради запорираните от НАП сметки и решават доброволно да прекратят разрешителните си. В сайта за онлайн залагания на „Национална лотария“ (7777.bg) е поместено съобщение, че залаганията се прекратяват заради запорите. Скоро обаче „седмиците“ могат да се върнат в играта.

„Доброволното отказване от лицензите беше решение на нашите адвокати, но Комисията не го прие. Тя реши да ги прекрати. Това накрая може да се окаже и добре за нас.“, коментира главният изпълнителен директор на „Национална лотария“ Димитър Ганев пред колегите от mediapool.bg. По думите му в момента компанията има действащ лиценз и може да организира онлайн игри.

„И преди това ние имахме сериозен онлайн дял. Разбира се, че обмисляме и връщане в бизнеса. Само трябва да минат делата срещу актовете на Държавната комисия по хазарта.“, казва Ганев. Става дума за актовете за 700 милиона държавни такси върху хазартните игри, за които Комисията по хазарта изведнъж започна да претендира през февруари.

Няма безспорни задължения.

Как се стига до връщането на лицензите? На 2-ри ноември тази година Администравиният съд в София обявява, че времнното отнемане на лиценза за бизнеса със залагания на „Национална лотария“ е незаконно. Комисията по хазарта го е наложила с аргумента, че дружеството е натрупало над 3 милиона лева неплатени такси върху залаганията през последните 6 години. Тези задължения обаче не са безспорни, защото не са влезли в сила. „Национална лотария“ ги обжалва в паралелно дело, което не е приключило.

Съдът напомня, че лицензът може да бъде отнет, след като актовете за неплатени такси са влезли в сила и са станали неоспорими, а „Нацинална лотария“ се съди с държавата за тези пари.

Лотарията продължава да държи на тезата си, че Законът за хазарта ѝ е давал възможност да не плаща тези 15% върху всички приходи от лотариите, а 20% само върху комисионните и таксите, които фирмите му са събирали от участниците в лотариите. Финансовото министерство е твърдо убедено, че законът ясно указва, че облагането е 15% върху залозите и неслучайно държавното тото винаги е плащало именно тази ставка.

В същото време НАП продължи да издава бележки на бизнесмена и неговите компании, че са изрядни платци. Този документ, разбира се, не е индулгенция и не е сертификат, че дадена фирма или лице е изряден данъкоплатец, а отразява само моментната картина на публичните задължения. И въпреки това е странно при обвинения за 700 милиона лева задъжелния към фикса, Божков да разполага с бележки от НАП, че не дължи нищо.

По едно от делата за отнетите лицензи съдът изразява недоумението си от действията на Комисията по хазарта, защото тя е изпращала уведомления за шест времнно отнети лиценза, но без да уточни точно за какво са отнети. На този фон „Националната лотария“ представя и уверението от НАП, че не дължи нищо на фикса.

С друго решение на административния съд е отменено окончателното отнемане на лиценза за организиране на онлайн залагания на „Еврофутбол“ – установените задължения не са безспорни, защото се обжалват. Поради тази причина комисията няма право да отнема разрешителни. От акта се разбира, че държавата претендира за близо 330 милиона лева от хазартния оператор, а делата срещу Комисията по хазарта и запорите на НАП продължават.

И запорите куцат

Двама различни съдии от Административен съд – София са отменили запорите на НАП върху имуществото на жената на обвиняемия бивш хазартен бос и шеф на Левски София Васил Божков – Елена Динева и близкия до него бизнесмен Александър Тумпаров. Само преди месец отмени и запорите за 295 милиона лева, наложени от данъчните върху имуществото и компанията „Ню геймс“ на Васил Божков.

Съдебните решения за Динева и Тумпаров също поставиха въпроса дали служителите на НАП-София са просто некомпетентни или са действали под натиск. Особено фрапиращ бе случаят с наложения запор върху имуществото на Елена Динева, извършен с представени от данъчните служители неверни твърдения. При запора на Тумпаров НАП е блокирала имущество за над 1.173 милиона лева, при положение че претендира за по-малко от 200 000 лева. Очаквано съдът отменя запора поради свръхобезпечение.

Обвиненията към Божков

В момента Прокуратурата е повдигнала общо 18 (19) обвинения срещу Васил Божков, в това число: търговия с влияние, държане на нерегистрирани антики, ръководене на престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство за престъпление по служба и други.

Той успя да стигне до Дубай, буквално ден преди да започне акцията на държавното обвинение срещу него. Властите се задействаха срещу Божков с мотива, че той е избегнал плащането на въпросните 700 милиона лева такси върху хазартната си дейност. След това се натрупаха и множество други обвинения – за убийства, принуди и изнасилвания, а главният прокурор Гешев го описа като „един от най-опасните българи“ в историята на прехода.

Докъде е стигнало разследването на тези обвинения не е ясно. Прокуратурата мълчи. Божков е все така в Дубай, също умалчан и с постна фейсбук страница, особено на фона на залповите си разкрития от лятото на тази година. Вече не се чува нищо и за евентуалната му екстрадиция.

Сега Прокуратурата дава знак, че се фокусира предимно върху античната колекция на Божков. Още през юли той обяви, че държавното обвинение оказва непрекъснат натиск върху служителите на НАП, за да му налагат запори. Съобщи, че дължи 9.43 лева неплатени данъци, а през последните 5 години е платил близо 580 милиона на фикса покрай хазартния си бизнес.

Той твърди, че е платил над 60 милиона лева данък „спокойствие“ на премиера Бойко Борисов и бившия финансов министър Владислав Горанов, за да не закачат хазартния му бизнес. Иван Гешев обеща да проверят това, но вече половин година няма информация докъде са стигнали с проверката.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук