Един от най-големите таланти на „Левски София” и българския волейбол – Александър Николов, ще продължи образователната и състезателната си кариера в САЩ. 201-сантиметровият посрещач на клуба ни избра да се включи в програмата на известния американски университет „Лонг Бийч”, където получи пълна спортна стипендия. Алекс, който скоро ще навърши 17 години, ще изкара един последен сезон с екипа на любимия си „Левски София”. През новата спортно-състезателна година той ще играе за две гарнитури – мъже и юноши. Той вече бе представен като ново попълнение на университета, който отбелязва титлите и индивидуалните отличия на нашето момче.Николов говори за важната крачка в живота си пред клубния сайт.

– Алекс, как се стигна до решението да заминеш за САЩ?

– Идеята се появи преди доста време, може би минаха близо 3 години от тогава. В началото не бях особено очарован, не си представях как ще живея сам, далече от семейството и приятелите. Постепенно, явно и като пораснах още, започнах все повече да се замислям над този вариант. През последните няколко месеца вече сам стигнах до решението да замина.

– Имаше ли и други варианти пред теб за университети в САЩ?

– Да, но избрах „Лонг Бийч”, защото две години поред са шампиони в колежанското първенство. За мен е важно да се развивам, тъй като мечтата ми е да стана професионален волейболист.

– Тази мечта би могъл да я постигнеш и ако заиграеш в Европа. Защо реши да минеш през САЩ?

– Защото за мен е много важно и да получа добро образование. А това няма как да стане в Европа. Университетският спорт в САЩ предлага и тренировъчна програма, и образование на високо ниво. Ако не се получат нещата ми с волейбола или, не дай Боже, получа сериозна травма, трябва да имам план „Б“.

– Кога трябва да се присъединиш към университета в Калифорния?

– Най-вероятно следващата есен след евентуалното участие на световните първенства в Иран и Италия и България. Надявам се да участвам и с двете национални гарнитури (младежи до 19 и младежи до 21 г. – б.а.).

– Познаваш ли се някое от момчетата, които също ще играят за „Лонг Бийч”?

– Не, но от няколко дни се намерихме с някои от новите ми съотборници в социалните мрежи и си пишем вече.

– Предстои ти последен сезон в „Левски София”. За 4 години в клуба имаш три шампионски титли…

– Така е, „Левски” ще остане завинаги в сърцето ми, този клуб означава страшно много за цялото ми семейство. Надявам се да спечелим отново титлата в шампионата за юноши и да влезем в тройката с мъжкия отбор. Това ще бъде един мечтан завършек за мен.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук