Малко след своето завръщане на стадион „Георги Аспарухов“ централният защитник Живко Атанасов се съгласи да говори пред Gerena.bg и да разкаже повече подробности около своето решение да се прибере у дома и да отговори на избрани въпроси, които феновете зададоха чрез социалната мрежа Фейсбук. Ето какво каза бранителя пред „синята“ медия на България:

 – Здравей, Живко! Искаме да ти благодарим, че прие поканата ни да говориш пред „синята“ медия на България Gerena.bg! На първо място как си? Как се чувстваш физически и в какво настроение те намираме?

 – Добре съм, благодаря! Чувствам се отлично. В добро физическо състояние съм. Наваксах в последния месец с тренировки и влязох наравно с всички в отбора.

 – Част от въпросите ни към теб са зададени от последователи на медията ни и верни левскари. Доста от тях се интересуват какво е чувството за теб да носиш синята фланелка и отново да стъпиш на Герена след 8 години далеч от футболния ти дом?

 – Чувството е наистина невероятно. Аз съм изключително щастлив, че се прибрах вкъщи. Като казвам „вкъщи“ го казвам отговорно, защото съм израснал по тези улици, учих на 200 метра от стадиона. Израснах тук. Създадох приятелства тук. И най-важното е, че се научих да играя футбол тук.

 – Кой те потърси от Левски, за да се осъществи твоето завръщане? Как се стигна до него и трудно ли взе решението, имайки предвид тежкото финансово състояние на клуба?

 – Г-н Сираков ме потърси. Проведохме един разговор и аз веднага след това вече бях взел решението. Беше лесно решение. Финансовата трудност, в която е Левски, е моментна и мисля, че всичко ще се оправи, защото това е Левски.

 – Какво настроение в съблекалнята откри преди месец и половина и различно ли е то в момента, след като вече изиграхте 4 кръга от първенството?

 – Настроението в съблекалнята е страхотно. Всички ме приеха, всички бяха отворени към мен и много положителни. Сега е по същия начин, въпреки слабия старт, но вече сме по-стиковани и се чувстваме по-добре заедно.

 – Вече си с достатъчно опит, изградил си се като футболист на Герена, готов ли си да бъдеш лидер на отбора?

 – Да, разбира се! Но лидерите го заявяват това нещо на терена.

 – Имаш възможността да тренираш и с голяма част от юношите на Левски, на които ще се разчита в бъдеще. Според теб на какво ниво са, по-конкретно защитниците и дали са готови за първия отбор? Би ли отличил някой от тях?

 – Юношите са на високо ниво. Минали са през най-добрата школа в България. Естествено е да им липсва опит, но това се променя с всяка следваща тренировка и те се справят все по-добре и по-добре. Трябва им малко повече самочувствие и Левски ще има голямо бъдеще с тях. Но не бих се наел да кажа име. Всички момчета се стараят в тренировките и са много амбицирани.

 – Къде в класирането виждаш Левски в края на първенството? Има ли сили отборът да се бори за разпределението на медалите и участие в Евротурнирите?

 – Разбира се. Разбира се, че имаме сили! Левски като играе е празник, Левски играе винаги за победа. В моята глава сме от първо до трето място. Това е положението!

 – Участва във всички официални мачове до момента и остави отлични впечатления. Ти доволен ли си от представянето си в мачовете и надяваш ли се, ако продължиш в същия дух, да получиш повиквателна за националния отбор на България?

 – Не съм доволен от представянето си. Винаги може и по-добре. След като съм си гледал мачовете, съм си виждал грешки и ги коментирам с треньорите, с г-н Миланов. Можел съм и по-добре да се представя. Надявам се, дай Боже, да ме извикат в националния отбор. Ще дам всичко за страната си.

 – Италианците са всеизвестни с отличните си защитници и играта си в защита като цяло. Там работят едни от най-добрите специалисти в тази област. Какво повече научи за играта в защита в Италия от това, което вече знаеше и беше тренирал в България?

 – В Италия играта в защита е на много по-високо ниво, защото всички футболисти са доста по-подготвени тактически и абсолютно всички действат като едно, знаят какво правят. В България имаме известни пропуски в това отношение. Аз именно там се развих като защитник, защото научих изключително много неща. Там се работи много, от най-ниското до най-високото ниво по един и същи модул. Успях да науча много тънкости, които са ми полезни.

 – Би ли направил някаква съпоставка между родната Първа лига и нивото на футбола в италианската Серия Чи, в която си играл?

 – Не бих се наел да правя съпоставки, но мнението ми е, че там са по-подготвени тактически. Но пък имат и много други пропуски, каквито ги няма в България. Лично на мен Първа лига ми допада повече и ми е по-удобно да играя тук. При нас футболът е малко по-физически, но това зависи и от мача, и от противника. Но като цяло тук е физически по-тежко.

 – Според теб кой е най-добрият централен защитник в момента в света и имаш ли си идол?

 – Засега (смее се), трудно. От миналото разбира се Барези, Неста. Това са имената. Неста особено много ми харесваше. А сега в момента, с тези прекъсвания на шампионати, е много лесно да изгубиш форма. Особено трудно е за един защитник, който постоянно трябва да е концентриран и ако постоянно трябва да мисли негативно на терена, това му влияе върху играта и го демотивира.

 – Имаш ли си мото в живота и какво е то?

 – Нямам мото. Гледам да съм професионалист на терена, както и извън него. Може би „Прави, каквото трябва, пък да става, каквото ще“. Може би това. Но не се влияя от такива думи.

levski.bg

 – Какъв е Живко Атанасов извън терена?

 – Живко Атанасов е забавен, обича да се шегува. Много обича да бъде сред приятели, сред семейството си. За щастие сега имам възможността да съм близко до майка си, баща си, сестрите си. Аз съм човек, който иска да бъде успешен в кариерата си.

 – Какво искаш да пожелаеш и да кажеш на най-многобройните и верни привърженици в България, които се прочуха в цял свят през последните месеци, показвайки какво е любовта към Левски?

 – Искам да благодаря на нашите фенове за подкрепата, която ни оказват. Бъдете живи и здрави. Ние ще се опитаме да заслужим Вашето доверие на терена. Какво ще се опитаме?! То е ясно, че ще си оставим сърцето на терена. Само Левски!

 – Благодаря ти за това интервю и ти пожелавам от името на целия екип на gerena.bg на първо място много здраве и успехи със синия екип!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук