Gerena.bg: Здравейте, г-н Старокин! На първо място бихме искали да Ви благодарим ,че се съгласихте да говорите ексклузивно пред “синята“ медия на България след завръщането си на „Герена“. Кажете ни, как се чувствате след завръщането си в „Левски“?

– Здравейте, чувствам се прекрасно в Левски. Благодаря и аз за отделеното от Вас време, че ми давате възможност да дам интервю. Всичко е нормално, чувствам се перфектно в Левски. Позната ми е обстановката. Да, различни са моите съотборници в съблекалнята, но по мое лично мнение, всеки в отбора има качества и се надявам в следващите мачове да си разгърне потенциала и да показва максимума от себе си.

Gerena.bg: Тежи ли синята фланелка за опитен играч като Вас?

– По принцип винаги тежи синята фланелка. Когато дойдох за първи път в Левски, ми беше доста тежко, но бързо свикнах с обстановката на „Герена“. Мисля, че съм дал във всеки един мач максимума от себе си и съм се опитвал да го давам. Има и случаи, в които това не се е получавало. В момента аз съм на такива години, изиграл съм доста мачове. Бил съм в доста отбори, но аз затова се върнах в Левски, защото тук се чувствам най-добре и най-щастлив.

Gerena.bg: Как стана така, че отново се озовахте в любимия отбор? Какво се случи, за да се превърнете в първото ново попълнение на клуба?

– Предполагам, че Вие сте запознати с моята история. Последните 2 години играх в Кипър. След това си прекратих договора по време на пандемията с „Еносис“ Паралимни. Там се случиха доста неща, които не искам да ги коментирам, защото не искам да се връщам назад във времето. Прекратих си договора и след това се прибрах в България. Започнах да поддържам форма с „Витоша“ Бистрица, за което искам да благодаря на Асен Букарев, Дани Пеев и на президента на отбора за възможността да се подготвям с тях. Общо взето стана така, че се чух с г-н Сираков, той ме покани да дойда в офиса на „Герена“, а в нашия разговор с него, ако мога да го нарека въобще така, той ми каза срока на договора и не сме коментирали въобще финансови параметри. Той само ме попита, дали искам да се върна в Левски, а аз му отговорих, че искам. Стиснахме си ръцете и така се стигна до моето завръщане.

Gerena.bg: Бихте ли споделили за нашите читатели, какви са целите на Левски за този сезон и влиза ли отбора с необходимото за един истински гранд самочувствие?

– Конкретно никой не ни е поставял цели. Ние самите като футболисти и професионалисти на Левски си поставяме цели. Аз, лично за себе си, бих се радвал с оглед на ситуацията да можем да изградим един боеспособен отбор, който да влезе в ТОП 6. Ние сме реалисти и знаем, че ще бъде тежко, но мисля, че не отстъпваме на повечето отбори в първенството, за да се притесняваме, дали имаме сили да влезем в първата шестица или не. За мен това ще е добра стъпка и добра основа, след като доста от основните футболисти се разделиха с клуба и знаете, че в момента той не е в добро състояние, но ние затова сме хората, които да помогнем и да стабилизираме клуба.

Gerena.bg: Взехте номер 66. Защо точно този номер? Някакво суеверие ли е или просто ви е щастливото число?

– По принцип в моята кариера винаги съм играл с номер 6, но когато си тръгнах от „Герена“, този номер го оставих на Найденов, когото много уважавам. След моето завръщане сега, говорих с него и той ми сподели, че има сантименти към този номер и затова взех решение да играя с 66.

Gerena.bg: Вие сте опитен футболист и играете еднакво добре на постовете централен защитник и дефанзивен полузащитник. Кой е предпочитаният към днешна дата пост от Вас и каза ли Ви Георги Тодоров на коя точно позиция ще Ви използва или това ще зависи от моментната нужда на отбора?

– Винаги съм го казвал и пред други Ваши колеги, че за мен най-удобният пост е точно пред защитата, така наречената шестица. Но не е проблем да играя ляв бек, централен защитник или дефанзивен халф. Най-важно е отборът да върви, да побеждава и да се представям добре, да давам максимума от себе си. Да, разбира се, че всеки един футболист иска да играе на поста си и да се чувства най-полезен, но това е нормално, след като играеш на поста, на който винаги си играл, да бъдеш и полезен. Мисля, че с моя опит през годините и с характера, който съм си изградил, ще се справям и на другите позиции.

Gerena.bg: Георги Тодоров каза ли Ви предварително, на кой пост възнамерява да Ви използва или това ще става в зависимост от нуждите на отбора?

– Бате Жоро е един човек, когото уважавам страшно много, първо като човек, а след това като треньор. Аз съм му благодарен, че ми гласува доверие след моето привличане. Да, коментирали сме ситуацията и стигнахме до извода, че където има дупка, аз ще трябва да я запълвам. Има още едно-две момчета, които също ще са на този принцип. Но пак Ви казвам, за нас не е важно кой къде ще играе, а това Левски да върви напред и да побеждаваме и най-важното е да се раздаваме във всеки един мач. Иначе с треньора коментирахме и различни други ситуации, които са от кухнята и не искам да ги обявявам.

Gerena.bg: В понеделник Вие изиграхте мач номер 89 за Левски срещу Берое, защо според Вас се получи така, че „сините“ загубиха от старозагорци за трети пореден път у дома?

– Ще споделя моето лично мнение, че докато не получихме първия гол, който малко ни разконцентрира, стояхме добре на терена. Изпълнявахме инструкциите на г-н Тодоров. Но вижте, това са съвсем нормални неща. Ние сме нов отбор. Както видяхте и Вие, от карето защитиници, трима бяхме нови. И като цяло, целият отбор беше в съвсем различна формация. Смятам, че ще ни трябва малко време и най-радостното е, че това и феновете го разбират и ни подкрепят, за което искам да им благодаря пред Вашата медия. Трябва да мине малко време, за да се стиковаме и да показваме най-доброто.

Gerena.bg: Вече споделихте, че сте убеден, че Левски ще намери начин да излезе от кризата. Вие го заявихте по един категоричен начин и вярата в това личеше във Вас. Споделят ли същият ентусиазъм и съотборниците Ви в съблекалнята? Има доста млади играчи, на които старши треньорът ще залага през новия сезон, те вярват ли в това и смятате ли, че завръщането на Левски към корените си и стратегията да залага на български играчи е правилната?

– Аз много се надявам абсолютно всеки, който е в съблекалнята на Левски да вярва и да споделя този ентусиазъм, защото това е целта! Целта е ние да можем да помогнем на отбора, защото Левски е помогнал на доста футболисти преди нас и ще помога и на такива след нас. Левски го е имало преди нас и след нас ще го има. Мисля, че не сме герои, защото сме попаднали точно в този момент на „Герена“, напротив, ние трябва да даваме всичко от себе си, за да го има този клуб.

Gerena.bg: В момента има много млади играчи в отбора, според Вас имат ли те необходимите качества, за да защитят синята фланелка и бихте ли отличили някого от по-младите?

– Аз не бих искал да отличавам, за да не обидя някого. По мое мнение, щом тези играчи са в Левски, значи имат качества и мисля, че са го показали, за да носят синята фланелка. В мъжкия отбор има прозрачност. За да си в този мъжки отбор, ти трябва да имаш качества. Когато си млад, трябва да работиш и да ги развиваш тези качества и да получи своя шанс, защото не са много хората, които са успели да играят в Левски. Най-важно е тези млади играчи да осъзнават, че шансът, който им се дава в момента е нещо, с което не всеки футболист може да се похвали.

Gerena.bg: В този ред на мисли, бих искал да Ви попитам, младите играчи търсят ли съвети от Вас – по-опитните?

– Ако някой от тях дойде да ме попита, дали мога да му дам съвет, за мен ще бъде чест и ще ми стане приятно. Но трябва да се знае, че ние не се делим на млади и на стари. Както и на опитни и неопитни. Ние сме едно цяло и се опитваме да си помагаме и да бъдем задружни, защото само това е пътят, когато сме колектив и когато си помагаме на терена и извън него.

Gerena.bg: Последно играхте за кипърския Еносис. Какво е нивото на футбола на острова на Афродита в сравнение с българския футбол?

– По мое мнение нивото на футбола в Кипър всяка година се вдига. Не мога да направя сравнение, защото то е много относително. Водещите им отбори играят приятен футбол. Знаете и нашият нов треньор Живко Миланов, когото аз страшно много уважавам и имам респект към него, игра в един от грандовете в Кипър Апоел. Мисля, че имат стойностни отбори като цяло. Инвестират в своите бази, също така и в своите футболисти. Разполагат с три-четири отбора, които редовно се изявяват в европейските клубни турнири. Определено се работи в правилната посока и футболът се развива добре там.

Gerena.bg: Господин Старокин, бих искал да Ви върна малко назад във времето, когато беше първият Ви престой на „Герена“. Ще споделите ли за нашите читатели някои от най-запомнящите се за Вас моменти?

– Аз го казах и на представянето ми на „Герена“. Най-хубавият за мен спомен бе, когато стъпих за първи път на терена на стадион „Георги Аспарухов“ и ме представиха като футболист на Левски. Най-лошият момент за мен бе, когато изгубихме финала за Купата на България с Берое и след това злополучният мач със Славия на „Герена“, когато загубихме титлата.

Gerena.bg: Неприятен за всички фенове на Левски е фактът, че вече започна 11-та година без трофей за отбора. На какво се дължи това според Вас и вярвате ли, че това ще се промени и в близко бъдеще, отборът ще донесе така жадувания от феновете трофей?

– Искрено се надявам Левски скоро време да спечели нещо. Надявам се още и аз да имам честта да бъда в отбора, когато това стане. Категорично искам да заявя, че не говоря за тази година. Както се казва, ако имаш късмет и заиграеш добре, защо пък не? Като цяло моето мнение е, че през тези 10 години страшно много футболисти минаха през Левски, както и много треньори се смениха, и донякъде се допускаха грешки, които са недопустими за отбор като Левски.

Gerena.bg: Знаете, че основен спонсор на отбора през последните месеци са привържениците на Левски. Какво бихте искали да им кажете за финала на нашето интервю?

– Искам да им кажа, че благодарение на тях Левски е жив и се надявам да помагат с каквото могат. Ние сме българи и знаем в каква държава живеем и кой за колко работи, но се надявам всички заедно да се обединим в една кауза, а именно Левски да се стабилизира и да бъде спасен.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук