За първи път от няколко години насам столичния гранд Левски ще може да разчита на собствения си клубен коефициент при жребия за мачовете в Европейските турнири, ако разбира се класира. В предишните няколко сезона „сините“, а и останалите участници, освен Лудогорец, използваха коефициента на държавата, тъй като той бе по-висок от клубните. Такива са правилата на УЕФА. Добър държавен коефициент пък бе натрупан основно от регулярното участие на Лудогорец в Европейските турнири.

За сезон 2020/2021 естествено най-високопоставен български отбор е този на Лудогорец, който ще използва през сезона коефициент 26.000. Левски е трети в подреждането с коефициент 3.500. Държавният коефициент на България е 3.475 и той ще бъде използван от всички останали български отбори, които се класират в Лига Европа тази година, тъй като имат по-ниски клубни коефициенти. Локомотив Пловдив е с 2.000, Славия с 1.750, Ботев и Берое са с коефициент 1.000. Черно море е с клубен коефициент 0.500, а Дунав Русе и Литекс са с 0.250. Това са всичките ни евроучастници през последните 5 години. Именно постиженията на отборите за 5-годишен период се вземат в предвид при формиране на клубния коефициент.

Този сезон всички български отбори ще стартират от първи предварителен кръг както в Шампионската лига, така и в Лига Европа. Докато Лудогорец със сигурност ще бъде поставен не само в първи, а и в следващите няколко кръга, то за останалите ни отбори това въобще не е сигурно.

В първи кръг на Лига Европа ще участват 94 отбора. Към днешна дата има със сигурност 28 отбора, които имат по-висок коефициент от нашите представители. Също така има сигурни и 40 отбора, които ще имат по-нисък коефициент от нашите тимове. Това означава, че все още отборите ни са на кантар дали ще са поставени или не в Първи кръг. Дори има възможност отбори, които идват от предварителен кръг на Лига Европа да влязат с по-голям коефициент от нашите представители. Примери за това са Линкълн от Гибралтар с коефициент 5.200, Санта Колома от Андора, който е с клубен коефициент 4.500, северноирландските Крусейдърс и Линдфийлд, както и черногорският Суетска. Всички тези тимове започват от предварителният кръг и са с коефициент над 4.000.

Левски и останалите ни отбори ще бъдат до последно на кантар и ще зависят от развитието на някои първенства в Европа.

Както вече стана ясно този сезон битките в предварителните групи ще бъдат в един мач, а домакинът ще се изтегли чрез жребий. Това е нож с две остриета. По-слаб отбор има по-голям шанс да отстрани по-силен в един мач, а фаворитите нямат право на отпускане в срещите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук