Ще има промени във формата на efbet Лига щза сезон 2020/21. Това стана ясно след заседанието на Изпълкома на БФС.

Елитната група запазва формата си с 14 отбора и редовен сезон, в който всички отбори играят помежду си по два пъти на разменено гостуване. След това отново ще има плейофна фаза като първите 6 отбора ще играят помежду си по една среща както се случи и този сезон, макар и принудително заради пандемията. Причината за решението е това, че сезон 2020/21 трябва да завърши в срок, зададен от УЕФА заради Евро 2020. Освен това този вариант ще доведе и до финансово облекчение за отборите.

Най-съществената промяна е свързана с плейофите за останалите 8 отбора, от които вече два ще изпадат директно. Осемте тима ще се разпределят на две групи от по четири отбора като първата ще бъде за разпределение на седмото място, даващо право на плейоф за Лига Европа с отбор от Първата шестица.

Последните четири пък ще спорят за оцеляване като двата тима на дъното изпадат директно, а 12-ият ще играе бараж с третия от Втора лига. За разлика от Първата шестица, в двете останали групи с по четири отбора ще се играе по два пъти на разменено гостуване.

Относно евентуална промяна на броя отбори в efbet Лига, от Изпълкома заявиха, че това е въпрос на по-задълбочена дискусия и може да се случи от сезон 2022/23 нататък.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук