Визитите на Левски на Етър винаги носят нотка на сантимент. Причината е, че точно на „Ивайло“ легендата на клуба Георги Аспарухов-Гунди вкарва последния си гол за „сините“.

Това се случва в двубоя на 13 юни 1971 година, който остава паметен и до днес точно поради тази причина. Тогава двата тима се срещат в двубой от 28-ия кръг на А група. На стадиона присъстват 13 хиляди души. В състава на домакините, които са предвождани от треньора Петър Шатров, личат имената на Стефан Чакъров и Стефан Грозданов, Георги Василев-Гочето и Димитър Цеков. За „сините“ на терена са Бисер Михайлов, Добромир Жечев, Кирил Ивков, Стефан Аладжов, Милко Гайдарски, Меци Веселинов, Янко Кирилов (заменен в 77-ата минута от Никола Котков), Павел Панов и Георги Аспарухов.

До 81-ата минута нулевото равенство на терена се запазва. Тогава столичани получават право да изпълнят ъглов удар вдясно на западната врата (вдясно на централната трибуна). От корнера Панов изсипва топката в наказателното поле. Там майсторът на играта с глава Георги Аспарухов надскача Стефан Грозданов и Стефан Чакъров, който е силен във въздушните двубои, и с глава праща топката в мрежата на вратаря Петър Петров. Това е осмото шампионатно попадение на Гунди в онази кампания, общо 125-ото за първенство със синята фланелка и 153-о във всички турнири. За жалост е и неговото последно…

2 минути преди края на срещата Сашо Върбанов изравнява за Етър и това впоследствие коства титлата на Левски. По-големият удар за „сините“ обаче идва 17 дни по-късно – на 30 юни. Тогава на около 52 километра от София край Витиня Георги Аспарухов и Никола Котов изгарят като факли в катастрофа.
Утре, футболистите на Левски ще прекрачат официалния вход на „Ивайло“. Там ще зърнат нещо, което завинаги ще напомня на посетителите, че точно на този стадион Гунди е вкарал последния си гол. Там стои плоча в памет на Аспарухов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук