Левски празнува своя 106 рожден ден днес!

Славната история на Левски е започната от група младежи от Втора мъжка гимназия се събират на тази дата през 1914 година, за да основат клуб, който преодолява превратностите на съдбата вече повече от век. Левски е едно от малкото неща в България, създадени по царско време, преживели мракобесния комунизъм, за да го има и сега и в модерните времена на демокрацията. 

Младежите решават да кръстят отбора именно на светинята в българската история, за да се слави името му и в поколенията занапред. Идеята е на Борис Василев-Боркиша, който обяснява избора си по следния начин:  „Предложих Васил Левски за наш патрон, защото не исках в името на клуба ни да има чуждо влияние и защото се възхищавах от Апостола на свободата, виждах в него образец на смелост, ловкост и героизъм, на безпределна любов към народа и на готовност за саможертва.“

Така тази група млади момчета, водени от патриотизъм, чиста любов и с вперен уверен поглед в бъдещето, полагат основите на един от стожерите в българския футбол.

В Левски по традиция ще отбележат рождения ден на клуба на мястото, където е основан преди 106 години – Могилката до 22-ро училище. Футболисти, треньори, юноши на клуба и „сини“ ветерани ще поднесат цветя и венци в 10 часа днес.

„106 години памет! 106 години страст и любов! 106 години чест и слава! 106 незабравими лета от мига, в който група момчета от II мъжка гимназия проведоха учредителното събрание за образуване на официален спортен клуб. Вече 106 години всички, свързани със „синята“ идея, споделяме радости и вълнения. Моменти на велика еуфория от успеха и рани от неуспеха. Не забравяме нито миговете, в които сме били на върха, нито тези в които сме преживявали загуби. Спомняме си легендите, съхраняваме паметта и ще продължим да следваме примера на великите имена, които създадоха мита за величието на футболната игра. Защото името ни задължава. Защото Левски е и винаги ще бъде онази искра, която пали огъня на страстта дори в най-тежките моменти“.

„Дори в онези мигове, когато всеки би се отказал, ако нямаше насреща си своя най-голям капитал – „синята““публика. Тази, която никога не се предаде! Тази, която е винаги и навсякъде до своя клуб! Тази, която никога не изостави своя отбор! Тази, заради която „Левски“ го има и днес!

106 лета по-късно…
Заедно до последен дъх!“.

Екипът на Gerena.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук