В така създалата се тежка обстановка на стадион „Георги Аспарухов“ синът на иконата на Левски Гунди – Андрей Аспарухов се съгласи да говори пред Gerena.bg и да сподели своите виждания за развоя на актуалните събития. Ето какво каза Аспарухов пред нашата медия.

Gerena.bg: Здравейте, г-н Аспарухов! Благодарим Ви, че се съгласихте да говорите пред нашата медия. Как сте? Къде Ви откриваме в момента?

– Благодаря, всичко за сега е наред. В къщи ме намирате, гледам да ограничавам излизанията.

Gerena.bg: „Синята“ общност е запозната добре с факта, че Вие дълги години живеете в САЩ. Как се справяте Вие и Вашето семейство с изпитанието, на което е подложено целия свят в момента? Знае се, че в Америка проблемът с КОВИД-19 е много сериозен.

– Както споменах, стараем се да не излизаме много. И двамата със съпругаста ми работим от вкъщи. При мен е доста странно, защото заниманията и тренировките са само теоретически. Тук, въпреки големият брой заразени, е спокойно и добре организирано. Хората разбират ситуацията и се съобразяват с мерките за намаляване на разпространението.

Gerena.bg: Господин Аспарухов, Вие сте дълбоко уважавана личност сред „сините“ фенове. Убедени сме, че следите събитията покрай любимия отбор. Какъв е Вашият коментар относно случващото се с най-обичания отбор в България?

– Разбира се, че следя случващото се и го коментирам с приятели и колеги. Нещата за съжаление достигнаха до положение, което е крайно неприятно за клуба и особено за привържениците. Цялостното управление в последните 6-7 години предвещаваше, че може да се достигне до такъв момент. Без да омаловажавам усилията на собствениците през тези години, явно е, че разходите в пъти са надвишавали приходите, с цел за постигане на успех на момента и това неминуемо води до натрупване на дългове.

Gerena.bg: Не може да не Ви попитаме, как ще коментирате момента, в който г-н Божков поиска подкрепа от фракциите на “Левски“, дори председателят на НКП каза, че е поискал директно феновете да излязат на протест.

– Винаги съм бил против намесването в политически игри. Един клуб, особено Левски, трябва да е далеч от политиката, и не трябва да се използва за други цели, освен спортни.

Gerena.bg: Какво мислите за постъпката на г-н Божков и г-н Попов да джиросат акциите на Бойко Борисов?

– Ще се повторя с казаното по-горе. Левски е футболен клуб и не би трябвало да се използва за други цели.

Gerena.bg: Тити Папазов имаше огромното желание да вземе акциите на Левски, но това не се случи. Какво развитие можеше да има, ако той се беше сдобил с тях и може ли човек като него да ръководи клуба?

– В този момент е ясно, че някой трябва да се нагърби с отговорността да приеме и правилно управлява акциите, след като сегашните собственици са в невъзможност да го правят. Важното е да е човек, които има доверието на широката общественост, и да има визия, какво следва оттук нататък. Дали отново ще се търси един мажоритарен собственик, или ще се приеме друг модел на управление е въпрос на време, но то не в в излишък и трябва бързо да се действа. Разбира се първо акциите трябва да се прехвърлят.

Gerena.bg: След целия този шум, който се вдигна покрай разразилия се скандал и след като те не бяха дадени на Папазов, Наско Сираков изрази готовност да вземе акциите и да помогне. Смятате ли, че това е най-добрият вариант в момента, понеже такова мнение споделя болшинството от привържениците на „сините“.

– Наско е доказан ръководител и винаги трябва да се приема с уважение. Ако той се ангажира, доколкото го познавам, сигурно е, че ще даде 100% от себе си за каузата.

Gerena.bg: Отборът на народа се крепи в последните месеци изцяло на подкрепата на привържениците, които правят чудеса и даряват огромната си любов на клуба, а доста голяма част от легендите се покриха и останаха безмълвни към случващото се, на какво се дължи този факт?

– Не смятам, че трябва да се търси вина в хора дали живота си за Левски. Те са тези, заради които Левски е това, което е. Всеки един от тях, сигурен съм с цялото си сърце, е готов да помага. От друга страна това, което правят левскарите е абсолютен прецедент. Те показват, че клубът за тях е над всичко и че са готови да помагат дори и в тези тежки времена. Колкото и банално да е, но аз им свалям шапка!

Gerena.bg: Доказателствата, които Васил Божков представи през последните няколко дни сочат, че през последните 10 години акциите на Левски са били прехвърляни задкулисно и на тъмно. Те сочат, че собственици на клуба са ставали и хора, които нямат нищо общо с футбола. Как ще коментирате това?

– Въобще не искам да коментирам кой и защо е записан на акциите на Левски. Това явно не значи нищо, както виждаме в момента. Важното е, който ги вземе сега, да ги даде на хора, които ще се запомнят с това, че ги управляват в интерес на клуба.

Gerena.bg: Смятате ли, че има изход от така създалата се ситуация и кое е най-доброто решение за Левски на този етап?

– Лесно е да се говори отстрани, но за мен моделът на управление трябва да е хибрид между вътрешно финансиране (билети, атрикули, карти, дарения….) спонсори, множество “малки” акционери – хора с по-малък бизнес, способни да осигурят един приличен бюджет и не на последно място работеща школа, която създава и продава футболисти. Може да звучи наивно, но това е напълно възможно при сегашните условия.

Gerena.bg: Върви ли Левски към фалит?

– Левски не трябва никога да е в ситуация като сегашната – водеща до фалит. Ако клубът се спаси, (в което не се съмнявам) трябва в бъдеще да се застрахова от момент, в който едноличен собственик може да “дръпне шалтера”. Трябва да вярваме и да се борим този кошмар да свърши по-скоро. Каквото и да стане, Левски ще живее!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук