Бившият председател на Тръст „Синя България“ Васил Колев направи коментар след интервюто на Васил Божков, в който изложи своята гледна точка, как Левски би могъл да продължи без подкрепата на бизнесмена.

Ето какво написа той на „Фейсбук“ страницата си:

Чудя се дали изобщо си струва усилията, но все пак:

Интервюто на Васил Божков беше напълно достатъчно, за да започнат най-накрая да се предприемат смислени действия. И за тях няма никакво значение на кого и дали ще даде акциите. Човекът каза: „Никъде и по никакви закони акционерът не е задължен да се грижи за акционерното дружество, а точно обратното.“ С действията си АД-то трябва да оправдава доверието на акционерите и да работи за неговия просперитет, а не да очаква финансиране, т.е. само да мисли начини да изкарва пари. Вече като негласно правило е това, че акционерът, който има контрола (назначава управляващите го с гласа си, демек мажоритарния) подпомага финансово при желание избора си, за да работи дружеството. Или казано с други думи – дава парата. Наясно съм, че това няма да се вдене от масата, защото години вече чета малограмотни излияние за „задълженията“ на акционерите, акции, проценти, тръстове, мръстове.

Какво обаче трябва да се прави в СПЕШЕН порядък, защото това дали акциите ще бъдат дадени не решава АБСОЛЮТНО нищо без това по-долу.

– Трябва незабавно да се проучи как при сегашните ограничения за масови събирания може да се проведе Общо събрание. Вероятно е необходимо създаване на процедура за РЗИ, ако изобщо някой ни обърне внимание. Например колко човека, какво помещение, на какво разстояние да сядат и т.н. При това добро време – защо не и на стадиона, където има достатъчно пространство. Но може и да не ни отразят изобщо.
– Ако Божков е дал акциите, Общо събрание може да има до 30 дни след получаване на зелена светлина от властите. Ако не ги е дал – до 45 дни. Това е така, защото в първия случай ще има кворум (присъствие на повече от 50%+1 от акциите), а във втория този кворум няма да е необходим. Събранието може по закон да се свика и от миноритарен акционер, какъвто за късмет левскарите имат – тези 10%, които „избождат“ очите.
– Освен у кого ще са акциите (демек може да избере сам ако иска), зависи и кой ще бъде избран да управлява дружеството – Надзорен съвет. Той ще избере УС, а УС ще избере изпълнителен директор. Ако няма човек, който може да осигури стратегия и финансиране, то логиката е отговорността какво ще прави Левски и на кого ще бъде поверено да води клуба при това положение би трябвало да е споделена. В идеалния случай трябва да се приложи/адаптира формулата „човек-глас“. Левски има над 1000 акционери и ако Божков не е дал акциите, Тръста може да гласува така, както е гласувало мнозинството без значение от броя акции, като само „узакони“ решението. Например има 1000 човека на събранието, 700 гласуват за един екип, Тръста гласува като тях, независимо че на принципа човек-глас представляващият го може да е направил друг избор. Иначе би било нелогично за философията, с която е създадена организацията. Така може да постъпи и някой, който е взел мажоритарния пакет, ако иска, разбира се, да сподели отговорността. Това ще е добре за Левски, защото привържениците (акционерите) няма само да искат, а ще носят отговорност. Провалът или успехът ще са техни.
– Всичко по-горе значи, че логиката е да се избере някой, който с или без финансиране предложи какво точно ще се прави и как ще се осигури това финансиране. Както краткосрочно, така и дългосрочно. Да се ангажира с конкретни стъпки, цели и най-вече периоди и резултати. Избор само щото някой е много готин, ще бъде катастрофа. Това значи докато се чака това Общо събрание все пак в пространството да се появят идеи какво ще се прави и как, особено без финансиране. Може пък това да донесе и инвеститори.

– „Условията“ за смяна на собствеността, които идват от всякакви страни – фирми, които преговарят, че чак и премиера, ще са изпълнени, дори и без Божков да е дал акциите. Защото ако не управлява екип на Божков, то няма как Божков да има влияние върху дружеството и каквито и да е опасения за свързани лица, или потенциални злоупотреби. Например някой да се разпореди с парите на Левски в полза на Божков, което, естествено практически е изключено. Разбира се Божков може да прати пълномощник и сам да избира Надзорен съвет, ако не даде акциите, но тогава много ще увиснат всички негови приказки вчера по телевизията. При такова положение също има варианти.

Два дни бяха предостатъчни, за да се види какво безумие беше писмото до Борисов. В него имаше две искания – падане на запора на лотарията или кредит от държавата. Едното бе парирано като противозаконно от самия Борисов, а второто като незаконно от финансовия министър. И каква остава ползата от „единственото решение“? Вредите няма да ги изброявам. Мисля, че е видна обидата на огромна част от левскарите.

Горе-долу това ми се струва важното за начало. Съжалявам, ако не отговаря на очакванията на масовката, за която явно най-важно е кой какъв е наречен в това интервю.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук