Владислав Горанов заяви по един категоричен начин, че не намира механизъм държавата да кредитира или финансира професионалните футболни клубове.

„Аз не съм достатъчно добре запознат с последните развития около клуба Левски. Със сигурност организацията на футболните клубове като търговски дружества през всичките години е било предизвикателство, защото това е един сравнително скъп спорт. Спортистите и тези, които ръководят футбола са с доста високи заплати. Разходът за издръжка на един футболен клуб е доста висок. Много са малко клубовете, които успяват да поддържат добро финансово състояние и да нямат задължения към бюджета“, коментира Горанов.

„Не случайно търговското дружество ЦСКА АД е в несъстоятелност заради огромните задължения, които бе формирало към различни длъжници. Не малка част бе към НАП“, добави той.

„Да кредитираме едно търговско дружество не знам до колко е съвместимо с правилата за държавните помощи и е деликатна темата държавата да осигурява подобен тип помощ на търговски дружества, в случая на футболни клубове“, продължи финансовият министър.

„Футболните хора могат да се съберат и да се реши друг вид устройство на функционирането на футболните клубове, а не като търговски дружества.“

„Не намирам механизъм днес директно българската държава от данъци да кредитира или да финансира професионалните футболни клубове.“

„Много е лесно, когато си обвиняем, да обвиниш цялото общество“, заяви Горанов в отговор на поисканата му оставка от Васил Божков.

„Не разбирам аргументите на г-н Божков за моята оставка, заяви Горанов. „Аз не нося вина затова, че негови служители заедно с членове на Комисията по хазарта са прилагали грешно Закона за хазарта. Ако той е получил подобна консултация от мен да не плаща данъци, нека да го докаже, тогава аз ще понеса своята отговорност“, допълни още министърът.

„Комисията по хазарт е единен независим орган“, обясни той.

На въпрос какъв сигнал подготвя Божков срещу него, Владислав Горанов заяви, че няма никакви притеснения. „Всичките ми разговори с него са били свързани с дейността му като един от големите собственици на хазартен бизнес в България. Среща с Пеевски съм  имал през 2010 година“, каза още финансовият министър.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук