Собственикът на Левски Васил Божков, срещу когото държавата започна атака през януари със забрана на частните лотарии, редица обвинения и разследвания, отвърна на удара в телевизионно интервю от Дубай по Би Ти Ви, с което наруши тримесечното си мълчание.

Бизнесменът заяви, че България не е правова държава и се управлява от хунта. Той отправи серия обвинения срещу министър-председателя Бойко Борисов, министъра на финансите Владислав Горанов, на когото поиска оставката, главния прокурор Иван Гешев и определи депутата от ДПС Делян Пеевски като човека, който „дърпа конците в сянка“.

Два пъти в интервюто използва сравнения с действията на мутрите и заяви, че „съвременните бухалки са прокуратурата, ДАНС и НАП“. Божков твърди, че за хазартния си бизнес многократно е общувал само с „Влади Горанов“, както го нарече, и че той го е запознавал с шефове на комисията по хазарта.

Бизнесменът, който стои зад собствеността на „Левски“, обяви, че Борисов унищожава клуба с всичко, което се е случило на компаниите, през които е осигурявал финансирането. От коментарите му се разбра, че от една страна е готов да даде акциите на привържениците, но от друга – ако паднат запорите – може да продължи да издържа „Левски“. Спомена и за вариант за продажба на „сериозен инвеститор“.

Божков заяви, че Борисов е унищожил „Левски“. „Бих направил за „Левски“ всичко, за да върви добре. Отново искат да ми отнемат силово. Борисов унищожи „Левски“, защото унищожи компаниите, които издържаха клуба, с грубо нарушаване на закона“, заяви Божков.

На въпрос дали смята да се върне в България, отговори: „Естествено, аз съм невинен, трябва да се върна. Колкото по-скоро, по-добре. Но нека делото влезе в съда. Все пак се надявам, че съдът е по-обективен. Срещу мен няма нито едно съществено обвинение“.

„България се управлява от хунта“

Божков отправи серия обвинения към управляващите начело с Борисов и Горанов.

„Знаете ли – навремето мутрите какво правеха? Има проблем, идват, казват „Ще ти помагаме, ще решим проблема, плащай. След това почват да те пазят, казват „Дай ми част от бизнеса“, ако откажеш – идват с бухалките и унищожават всичко. Съвременните мутри какво казват – „Ще решим проблема, трябва да ни плащаш“. После казват „Давай бизнеса“ или идват с бухалките. Вече бухалките не са прътове и вериги, а бухалките са прокуратура, ДАНС и НАП“, каза Божков.

„Борисов е общото между онези и тези мутри – беше и тогава и сега. Различното е Пеевски – тогава го нямаше, сега го има. Той дърпа конците в сянка. Да не би аз да съм назначавал Гешев за прокурор“, продължи той.

По думите му Борисов е унищожил „Левски“, като е унищожил бизнесите му. Добави, че с промените в закона за хазарта „с лека ръка се отказаха от всичките 500 милиона, които плащах“.

Бизнесменът изтъкна, че често се е срещал с министъра на финансите. „Само с Влади Горанов съм си говорил“, каза той и уточни, че лесно ще докаже твърденията си за срещите. „Естествено, че (сме имали) лични контакти и срещи, също разговори по телефона, есемеси. Да не би г-н Горанов да твърди, че не се е срещал с мен многократно? Не вярвам“.

„Ако е знаел, че се приемат и отхвърлят данъчни закони, да си подава оставката. Ако не е знаел – пак да си подава оставката. Да не би господин Горанов да отрича, че се е срещал с мен многократно“, заяви още Божков. Той посочи, че ще подаде сигнал до прокуратурата и всички институции.

На въпрос дали е подавал сигнал в прокуратурата, отговори: „Бях възпрепятстван. Как да го направя – от затвора ли? В момента не съм (в затвора), може би подготвям сигнал. Той няма да е само до прокуратурата, а до всички институции и до всички медии.“

Трудно може да се дадат акциите на „Левски“

Божков заяви, че е готов да даде акциите на „Левски“ на привържениците или на който ги поиска. Но посочи, че това трудно може да стане в момента.

Според него вариант за оцеляването на футболния клуб е свързан с позволението да развива отново бизнесите си. „Ако се махнат тези запори, които са наложени напълно незаконно, и фирмите започнат да работят, „Левски“ няма никакви проблеми. Другият вариант – да дам акциите там, откъдето съм ги взел.“

Смятам да дам акциите и на феновете, стига да могат да издържат отбора. Поисках от феновете да помолят Борисов да не приема закона за хазарта“, заяви Божков и нарече шефът на НКП Степан Хиндлиян „подлога“.

Изказването на Божков идва на фона на активизиране на ръководството и привържениците на „Левски“, които поискаха да разберат намеренията на Божков. А също така и на фона на изказване на министър-председателя Бойко Борисов, заявил, че държавата не може да помогне на клуба „при неясен собственик“. Според информация на прокуратурата от януари в ОАЕ с Божков е и Георги Попов, който е официалният собственик на клуба.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук